Πανελλαδικές: Αλλάζει ξανά το «τελικό» σχέδιο για εισαγωγή των μαθητών στα ΑΕΙ

panellhnies_apotelesmata_aftodioikisi
Διαβάστε επίσης

Τέλος στην αναμονή χιλιάδων μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών θα δοθεί αυτή την εβδομάδα, με την ανακοίνωση του τελικού σχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Αν και οι προθέσεις του υπουργείου είναι γνωστές ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου, προέβη στις σχετικές ανακοινώσεις, η τελική μορφή που θα έχει το νέο πλαίσιο εισαγωγής στα ΑΕΙ δεν έχει δει ακόμα το φως της δημοσιότητας.

Πάντως, στελέχη του υπουργείου καθησυχάζουν ότι ο χρόνος δεν πιέζει και ότι «όλα θα γίνουν στην ώρα τους», ενώ σύμφωνα με πηγές του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, το σχετικό νομοσχέδιο θα τεθεί άμεσα σε διαβούλευση και θα προλάβει να πάρει το δρόμο προς την Ολομέλεια της Βουλής μέσα στον Μάρτιο. Μάλιστα, στο εν λόγω νομοσχέδιο αναμένεται να ενσωματωθούν και οι συνέργειες πανεπιστημίων με ΤΕΙ, που βρίσκονται αυτό το διάστημα σε διαβούλευση.

Η αρχική στόχευση του υπουργείου ήταν να έχουν ολοκληρωθεί οι νομοθετικές διαδικασίες μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2018. Έτσι, η καθυστέρηση της ανακοίνωσης του τελικού σχεδίου, έχει προκαλέσει ανησυχία σε μεγάλο αριθμό μαθητών, κυρίως της Β’ λυκείου.

Στάση αναμονής κρατούν και οι εκπαιδευτικοί, μέρος του προβληματισμού των οποίων αποτελεί το πώς θα διαρθρωθεί εν τέλει το ωρολόγιο πρόγραμμα, αλλά και τι επιμορφώσεις θα χρειαστούν. «Αυτή τη στιγμή, έχουμε ακούσει μόνο σχέδια, έχουμε διαβάσει διαρροές, περιμένουμε από το υπουργείο τις επίσημες ανακοινώσεις και ευελπιστούμε ότι θα πάρουμε απαντήσεις», σημείωσε εκπαιδευτικός της Δευτεροβάθμιας.

Όσο για τα φροντιστήρια, αν και από την ηγεσία του υπουργείου έχει τονιστεί η ανάγκη, οι αλλαγές στην Γ’ λυκείου και το νέο τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια να επιφέρουν πλήγμα στην παραπαιδεία, διαφαίνεται ότι αυτό θα είναι πολύ δύσκολο για να επιτευχθεί. «Όπως και να έχει, εμείς θα πρέπει να προσαρμοστούμε στις όποιες αλλαγές. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνουν αλλαγές στο σύστημα», επεσήμανε ιδιοκτήτης φροντιστηρίου.

Αλλάζει ξανά το σχέδιο

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, θα υπάρξουν μερικές αλλαγές σε σχέση με τα όσα είχαν ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο, αλλά χωρίς αυτές να αλλοιώνουν τη φιλοσοφία του νέου συστήματος.

Αρχικά, ερώτημα παραμένει τι θα ισχύσει με το βαθμό του Απολυτηρίου. Αν θα ισχύσει, δηλαδή, η συνδιαμόρφωση του βαθμού των υποψηφίων κατά 90% από τον μέσο όρο των βαθμών τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και κατά 10% από τον βαθμό του απολυτηρίου ή αν η ρύθμιση παραλειφθεί.

Επίσης, τα τμήματα, από «Τμήματα ελεύθερης πρόσβασης» (ΤΕΠ) και «Τμήματα πρόσβασης μόνο με πανελλαδικές εξετάσεις» (ΤΠΠΕ) θα μετονομαστούν, κατά πάσα πιθανότητα, σε «πράσινα» και «κόκκινα» αντίστοιχα.

Για φέτος, επίσης, ίσως να μετατεθεί για αργότερα ο χρόνος κατάθεσης του πρώτου μηχανογραφικού που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι μαθητές οι οποίοι θα τελειώσουν τον ερχόμενο Ιούνιο τη Β’ λυκείου -με βάση το οποίο μηχανογραφικό θα χαρακτηριστούν τα «πράσινα» και τα «κόκκινα» τμήματα- στην περίπτωση που καθυστερήσουν οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν τη νομοθέτηση των συνεργειών των πανεπιστημίων με ΤΕΙ.

Οι αναμενόμενες ανακοινώσεις

Για την Γ’ λυκείου, οι βασικές αλλαγές που έχουν ανακοινωθεί και αναμένεται να παραμείνουν στο νομοσχέδιο του υπουργείου είναι οι εξής:

 1. Οι τρεις Ομάδες Προσανατολισμού, θα γίνουν τέσσερις. Καθεμία από τις Ομάδες, θα αντιστοιχεί σε ένα Επιστημονικό Πεδίο.
 2. Τα βασικά μαθήματα της κάθε ομάδας θα είναι τα ίδια με την αντίστοιχη σημερινή Ομάδα Προσανατολισμού, με εξαίρεση την αντικατάσταση των Λατινικών από το μάθημα της Κοινωνιολογίας. Επίσης, τα μαθήματα Νεοελληνική Γλώσσα και Νεοελληνική Λογοτεχνία θα ενοποιηθούν στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, το οποίο θα είναι εξεταζόμενο για όλους τους υποψηφίους. Τα Λατινικά θα είναι μάθημα επιλογής.
 3. Η σημερινή Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών θα διαιρεθεί σε δύο Ομάδες Προσανατολισμού, την Ομάδα Προσανατολισμού «Θετικές Σπουδές» και την Ομάδα Προσανατολισμού «Σπουδές Υγείας». Η πρώτη θα οδηγεί στο δεύτερο και η δεύτερη στο τρίτο Επιστημονικό Πεδίο – Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες και Επιστήμες Υγείας και Ζωής, αντίστοιχα.
 4. Κάθε Ομάδα Προσανατολισμού θα περιλαμβάνει μόνο τα μαθήματα στα οποία οι υποψήφιοι θα εξεταστούν τόσο για το απολυτήριο όσο και για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι συντελεστές βαρύτητας θα καταργηθούν και όλα τα μαθήματα θα έχουν την ίδια βαρύτητα.
 5. Για το ημερήσιο Γενικό Λύκειο θα προβλέπονται τρία μαθήματα Γενικής Παιδείας, Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (6 ώρες), Θρησκευτικά (1 ώρα) και Φυσική Αγωγή (2 ώρες), ενώ για το εσπερινό Γενικό Λύκειο προβλέπονται δύο μαθήματα Γενικής Παιδείας, Νεοελληνική Γλώσσα (6 ώρες) και Θρησκευτικά (1 ώρα).
 6. Επιπλέον, για το ημερήσιο Γενικό Λύκειο θα προβλέπονται δύο διδακτικές ώρες για ένα μάθημα επιλογής. Στις επιλογές περιλαμβάνονται ειδικά μαθήματα που οι υποψήφιοι μπορεί να χρειαστούν και για την εισαγωγή τους σε κάποια Τμήματα.
 7. Τα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού θα αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος, με έξι διδακτικές ώρες για το καθένα.

Όσον αφορά τον τρόπο απόκτησης του απολυτηρίου, αυτός θα παραπέμπει σε ένα τύπο περιφερειακών, «μίνι-πανελλαδικών» εξετάσεων.

Οι βαθμοί των τετραμήνων θα διαμορφώνονται για όλα τα μαθήματα εκτός της Φυσικής Αγωγής, από ωριαία διαγωνίσματα και εργασίες, όπως συμβαίνει και σήμερα. Οι γραπτές ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις του Ιουνίου θα γίνονται στα τέσσερα εξάωρα μαθήματα (που αναφέρθηκαν παραπάνω), τα ίδια στα οποία θα εξετάζονται στη συνέχεια όσοι επιλέξουν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Τα σχολεία θα χωριστούν σε ομάδες, ανά δήμο στις μεγάλες πόλεις και ανά νομό στην επαρχία. Τα θέματα σε κάθε εξεταζόμενο μάθημα θα προετοιμάζονται από ομάδα διδασκόντων όλων των σχολείων ανά ομάδα και το τελικό διαγώνισμα θα προκύπτει μετά από κλήρωση ομάδας θεμάτων μέσα από ένα μεγαλύτερο πλήθος. Τα θέματα θα στέλνονται ηλεκτρονικά στους μαθητές των σχολείων της συγκεκριμένης ομάδας και η εξέταση θα είναι δίωρη. Επιτηρητές θα είναι οι καθηγητές των δημόσιων σχολείων αλλά διαφορετικής ειδικότητας από την ειδικότητα των καθηγητών του εξεταζόμενου μαθήματος. Στα ιδιωτικά σχολεία οι επιτηρητές θα είναι ένας από το δημόσιο σχολείο και ένας από το ιδιωτικό σχολείο. Τα γραπτά των μαθητών, αφού καλυφθούν τα ονόματα, θα βαθμολογούνται από καθηγητή άλλου σχολείου.

Ο βαθμός για κάθε γραπτώς εξεταζόμενο μάθημα θα προκύπτει με βαρύτητα 40% για την τελική ενδοσχολική εξέταση και 60% για το βαθμό των δύο τετραμήνων. Για τα άλλα μαθήματα, ο τελικός βαθμός θα προκύπτει κατά 100% από τον βαθμό των δύο τετραμήνων.

Ο βαθμός του απολυτηρίου θα προκύπτει από τον μέσο όρο όλων των μαθημάτων που θα διδάσκονται στην Γ’ Λυκείου.

Παλαιότερα άρθρα:

173 απαντήσεις στο “Πανελλαδικές: Αλλάζει ξανά το «τελικό» σχέδιο για εισαγωγή των μαθητών στα ΑΕΙ”

 1. Hello! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems finding one? Thanks a lot!

 2. You are so awesome! I do not suppose I’ve truly read through anything like that before. So nice to discover someone with some unique thoughts on this subject matter. Really.. thank you for starting this up. This website is one thing that is needed on the web, someone with a little originality.

 3. Youre so cool! I dont suppose Ive read anything like this before. So nice to find any person with some original ideas on this subject. realy thanks for starting this up. this web site is something that is wanted on the web, somebody with somewhat originality. useful job for bringing one thing new to the internet!

 4. Wow I can’t help but love her! She is beautiful plus a really good actress. I don’t think the show V is all that good, but I watch it anyway just so I can see Morena Baccarin. And I don’t know if you’ve ever seen her do an interview but she is also rather funny and it all seems to come so natural for her. I personally never even heard of her before The V, now I’ll watch anything she’s on.

 5. I have observed that online education is getting preferred because attaining your degree online has developed into a popular choice for many people. A large number of people have definitely not had a chance to attend a regular college or university although seek the increased earning possibilities and a better job that a Bachelor’s Degree grants. Still others might have a degree in one discipline but want to pursue a thing they now develop an interest in.

 6. I simply intend to reveal to you that I am new to online blogging and genuinely cherished your webpage. More than likely I am inclined to remember your blog post . You truly have magnificent article blog posts. Like it for sharing with us your current blog report

 7. What i don’t realize is if truth be told how you are not really much more well-preferred than you may be now. You are very intelligent. You know thus significantly when it comes to this topic, made me individually imagine it from numerous varied angles. Its like women and men don’t seem to be interested except it is something to accomplish with Girl gaga! Your own stuffs great. Always take care of it up!

 8. I merely intend to reveal to you that I am new to writing and utterly enjoyed your site. Very possible I am inclined to store your blog post . You simply have extraordinary article blog posts. Like it for discussing with us your current domain report

 9. I merely wish to inform you you that I am new to online blogging and really valued your work. Very likely I am inclined to save your blog post . You literally have excellent article content. Get Pleasure From it for share-out with us your current url information

 10. Hmm it appears like your site ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing. Do you have any tips for beginner blog writers? I’d definitely appreciate it.

 11. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something which I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 12. I am only commenting to make you be aware of of the amazing encounter our princess obtained going through your web page. She mastered such a lot of pieces, which include what it’s like to possess a wonderful teaching style to have many people without hassle thoroughly grasp several tortuous subject matter. You truly surpassed readers’ desires. I appreciate you for showing those effective, healthy, explanatory as well as cool guidance on your topic to Emily.

 13. I really intend to advise you that I am new to blog posting and absolutely loved your article. Most likely I am prone to remember your blog post . You indeed have superb article blog posts. Be Grateful For it for expressing with us all of your blog write-up

 14. Reparacion de aire acondicionado en Madrid, en la compañía, nos dedicamos a la reparaciones cointra de aire acondicionado, instalación y también efectuamos el mantenimiento de aire acondicionado familiar y también industrial, hacemos reparaciones de aparatos de aire acondicionado por conductos, reparación de fugas de gas y cargas de gas.

 15. There a few interesting points in time in this article but I do not determine if I see these people center to heart. There exists some validity but I will take hold opinion until I consider it further. Great article , thanks and that we want far more! Added onto FeedBurner too

 16. Greetings from Carolina! I’m bored at work so I decided to browse your website on my iphone during lunch break. I love the info you provide here and can’t wait to take a look when I get home. I’m amazed at how quick your blog loaded on my phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, wonderful blog!|

 17. Violeta Shiflet is what’s written for my child birth certificate and she totally digs that mention. Her house is presently in Puerto Rico. The favorite hobby for him and also the kids in order to use jog but he’s thinking on starting something the latest. Administering databases is where his primary income is caused by and his salary is really worthwhile. If you want to find uot more check out his website:

 18. Wine Shop WeVino – High quality wines. Worldwide shipping. – Wine shop WeVino.Selection of award-winning and high quality wines. Worldwide fast delivery. Welcome to our shop. (WEVINO.STORE- Telephone number:+386 64 177 151 ) (Italia Via San Lazzaro 13 –34132 Trieste)

 19. Hey! Quick question that’s completely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My blog looks weird when viewing from my iphone. I’m trying to find a template or plugin that might be able to correct this issue. If you have any recommendations, please share. Cheers!|

 20. My partner and I stumbled over here from a different website and thought I might check things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to looking at your web page repeatedly.|

 21. Yesterday, while I was at work, my cousin stole my iPad and tested to see if it can survive a forty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and she has 83 views. I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!|

 22. Thanks on your marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you might be a great author.I will be sure to bookmark your blog and definitely will come back at some point. I want to encourage yourself to continue your great writing, have a nice morning!|

 23. Hi there, I am Rayna Ary. One of her favorite hobbies is camp but she can’t make it her community. Supervising has been my day responsibility of a while and Do not think think I’ll change it anytime in the. Some time ago I opted to live in Puerto Rico. I’ve been working on my website for a few years now. Try it out here: #link#

 24. After checking out a handful of the blog posts on your web page, I truly like your technique of blogging. I saved as a favorite it to my bookmark website list and will be checking back in the near future. Please check out my web site too and tell me how you feel.|

 25. Miss is the name I love to be called with flawed is not the name on my birth diploma. Vermont is the only place he’s been residing at. One of the very best things in earth for him is archery and now he has time to have new . I am currently an administrative assistant this is something Associate and i were enjoy. Check out the latest news on my website: #link#

 26. My programmer is trying to persuade me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs. But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on a variety of websites for about a year and am worried about switching to another platform. I have heard fantastic things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress content into it? Any kind of help would be greatly appreciated!|

 27. After study a few of the blog posts on your website now, and I truly like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Pls check out my web site as well and let me know what you think.

 28. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz answer back as I’m looking to design my own blog and would like to know where u got this from. thank you|

 29. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this blog. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s hard to get that “perfect balance” between user friendliness and appearance. I must say you’ve done a excellent job with this. Additionally, the blog loads extremely fast for me on Chrome. Exceptional Blog!|

 30. The author is known by the url of Thad and they totally digs that title. California is where he’s always been living. I am really fond of climbing and I’ll be starting something else along by using it. Administering databases has been his normal work for a spell. You can always find her website here: #link#

 31. This design is spectacular! You certainly know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!|

 32. Hi there! I could have sworn I’ve been to this site before but after browsing through some of the articles I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely happy I discovered it and I’ll be book-marking it and checking back often!|

 33. Lance Shattuck is whatever you can call me but it is call me anything such as. Puerto Rico may be the she and her husband live and he or she has trucking deliveries she needs there. Supervising is her profession. Climbing ‘s something that he’s been doing for a number of years. You can always find his website here: #link#

 34. Just want to say your article is as surprising. The clarity for your put up is simply excellent and i could think you are knowledgeable in this subject. Fine along with your permission allow me to grab your feed to stay updated with drawing close post. Thanks a million and please carry on the enjoyable work.|

 35. Aw, this was an extremely nice post. Taking the time and actual effort to generate a top notch article… but what can I say… I put things off a whole lot and don’t manage to get anything done.|

 36. The author is known by the category of Violeta but she never really liked that legal name. For years he’s been living in Vermont. My friends say it isn’t good for me but things i love doing is to jog and I’ll be starting something else along making use of. I am currently a cashier and it is something I love. You can find my website here: #link#

 37. There are certainly a lot of details like that to take into consideration. That is a great point to bring up. I offer the thoughts above as general inspiration but clearly there are questions like the one you bring up where the most important thing will be working in honest good faith. I don?t know if best practices have emerged around things like that, but I am sure that your job is clearly identified as a fair game. Both boys and girls feel the impact of just a moment?s pleasure, for the rest of their lives.

 38. Miss Friel is what’s written on the birth certificate and she totally digs that recognize. His wife doesn’t like it the way he does but what he really likes doing is researching fashion but he can’t render it his job. Supervising has been my profession for a few hours but I plan on changing doing it. My husband and I chose to reside in California. If you want to find out more away his website: #link#

 39. I believe everything published was very reasonable. However, think on this, what if you added a little content? I mean, I don’t want to tell you how to run your blog, however suppose you added a headline that makes people desire more? I mean BLOG_TITLE is a little plain. You might look at Yahoo’s front page and watch how they create post titles to grab people to click. You might try adding a video or a picture or two to grab people excited about what you’ve written. Just my opinion, it could make your posts a little bit more interesting.|

 40. The author is known by the naming of Magali Ary. To camp is something that he’s been doing for long time. For years I’ve lived in Idaho and my parents live to your neighbors. Administering databases is how I make dollars. She’s not good at design but you might desire to check her website: #link#

 41. I do believe all the ideas you have offered in your post. They’re very convincing and will certainly work. Still, the posts are too brief for beginners. May you please prolong them a little from next time? Thank you for the post.|

 42. The author is known by the Thad and this man totally digs that information. Administering databases has been his employment for a spell. California is where he’s always lived. I am really fond of climbing and I’ll be starting something else along needed. You can always find her website here: #link#

 43. Hello, I think your website might be having browser compatibility issues. When I look at your blog site in Opera, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, terrific blog!|

 44. Whats up this is kind of of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!|

 45. Basil exactly what you can call me but hand calculators call me anything you like. One of my favorite hobbies to be able to camp however i haven’t produced dime the planet. My family lives in Financial institution break in. Data processing is the his primary income stems from. If you want to find uot more check out his website: #link#

 46. I’m Rhett Workforce. As a man what I love is to model trains and Soon we will be starting something else along using it. Her family lives in North Carolina. Administering databases is just how she makes money but she plans on changing this can. I am running and looking after a blog here: #link#

 47. After study a few of the blog posts on your website now, and I truly like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Pls check out my web site as well and let me know what you think.

 48. My brother suggested I would possibly like this blog. He used to be entirely right. This publish actually made my day. You can not imagine just how a lot time I had spent for this info! Thanks!|

 49. The writer’s name is Miss Epley. It’s truly common thing but the things i like doing is solving puzzles even so don’t have the time in recent times. The job she has been occupying most desired is a human resources assistant but she plans on changing the house. My family lives in Connecticut. See what’s new on my website here: #link#

 50. Hi there, just became aware of your blog via Google, and found that it is really informative. I’m gonna watch out for brussels. I’ll be grateful if you proceed this in future. A lot of folks can be benefited from your writing. Cheers!|

 51. My developer is trying to convince me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on a number of websites for about a year and am worried about switching to another platform. I have heard excellent things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress content into it? Any kind of help would be really appreciated!|

 52. The author is called Rhett. I used being unemployed nonetheless I am a cashier and it is something I absolutely love. To read comics exactly what I do every weeks. Her family lives in North carolina. If you want to find out more the look at my website: #link#

 53. Hey just wanted to give you a quick heads up. The words in your content seem to be running off the screen in Opera. I’m not sure if this is a format issue or something to do with internet browser compatibility but I figured I’d post to let you know. The layout look great though! Hope you get the problem fixed soon. Thanks|

 54. Basil is what you can call me but hand calculators call me anything you like. Data processing exactly where his primary income stems from. My family lives in Ct bank. One of my favorite hobbies in order to camp even so haven’t made dime by using. If you want to find uot more the look at his website: #link#

Σχολιάστε