Πιέσεις για γερμανικές αποζημιώσεις στους Εβραίους της Θεσσαλονίκης

Διαβάστε επίσης

Το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο (World Jewish Congress) δεν δέχεται την άρνηση της Γερμανίας στο αίτημα της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης για την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων και καλεί το Βερολίνο να βρει λύση.

«Σίγουρα, η γερμανική κυβέρνηση, η οποία έχει διευθετήσει δίκαια τόσες διεκδικήσεις της εποχής του Ολοκαυτώματος, μπορεί να βρει λύση γι’ αυτό το αίτημα, που η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα προωθεί επί δεκαετίες και το οποίο είναι εκτενώς τεκμηριωμένο» αναφέρει ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου Ρόναλντ Λόντερ.

Ο ίδιος σημειώνει πως τώρα είναι η ώρα να κλείσει αυτό το κεφάλαιο αυτό δεδομένου ότι ο Γερμανός πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης κατέθεσε αίτηση κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στις 19 Φεβρουαρίου, ζητώντας ηθική δικαίωση και επιστροφή των λύτρων που κατέβαλε μέχρι το 1943 στις γερμανικές δυνάμεις κατοχής για την απελευθέρωση των μελών της Κοινότητας, που υποχρεώθηκαν, διά της βίας, να εργαστούν σε καταναγκαστικά έργα σε όλη την Ελλάδα.

Ωστόσο το αίτημα αυτό έχει απορριφθεί από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Παλαιότερα άρθρα: