Πρωτοβουλίες Καϊλή για την ανάδειξη της κρίσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Διαβάστε επίσης

Σε σειρά πρωτοβουλιών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχώρησε η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Εύα Καϊλή θέτοντας “το ζήτημα της κρίσης στα Ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο και η προκλητική στάση της Τουρκίας”.

“Ζητώ εκτάκτως να τεθεί το θέμα σε συζήτηση στην Ολομέλεια της επόμενης εβδομάδας, όπου το ΕΚ πρέπει με ψήφισμά του να καταδικάσει τον εκβιαστικό τρόπο με τον οποίο ο Ερντογάν χρησιμοποιεί ανθρώπινες ζωές για τα πολιτικά του σχέδια”, δηλώνει η κ. Καϊλή με ανακοίνωσή της.

Ζητάει επίσης “με ερωτήσεις στο Συμβούλιο και την Επιτροπή άμεσες δράσεις για την ενεργοποίηση των προβλέψεων της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας έναντι της Τουρκίας και αναβάθμιση της FRONTEX με χρηματοδότηση και προσωπικό, καθώς και τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης σε μόνιμη βάση.”

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έγινε ήδη δεκτή η πρόταση της για συζήτηση στην πολιτική ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών σήμερα στο ΕΚ, καθώς και το αίτημά της “να υπάρξει συντονισμός δηλώσεων και επικοινωνίας από την Ισπανίδα πρόεδρο του κόμματος, προκειμένου “να αποφεύγονται οι συνήθεις μονομερείς κινήσεις λαϊκισμού που υποκινεί ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της ακραίας ομάδας του GUE”.

Στο μεταξύ αναμένεται άμεσα να γίνει αποδεκτό και το αίτημα της κ. Καϊλή για συζήτηση στην Ολομέλεια του Στρασβούργου.

Σε μια ακόμη πρωτοβουλία, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής έστειλε προσωπική επιστολή “προς αποκατάσταση της αλήθειας σε όλους τους ευρωβουλευτές, οι οποίοι αντί να δείξουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα και τους Έλληνες, προτίμησαν να μην αναφερθούν στις ευθύνες της Τουρκίας και έπεσαν θύματα της τουρκικής παραπληροφόρησης”. Επιπλέον, έστειλε επιστολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, “για άμεση κινητοποίηση της Ευρώπης με σκοπό την εξεύρεση μιας ειρηνικής ριζικής λύσης και αποφασιστικών κινήσεων στην Συρία”, τονίζοντας ότι “τις επιπτώσεις της απουσίας της Ευρώπης εκεί, τις πληρώνουν οι Ευρωπαίοι αλλά και οι σύροι πολίτες”.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής κατέθεσε επίσης “κατεπείγον ερώτημα για την ενίσχυση της FRONTEX και της ασφάλειας των συνόρων της Ευρώπης στην Ελλάδα προς την αρμόδια Επίτροπο Μετανάστευσης και Ασφάλειας”. Ζήτησε ακόμη άμεση διερεύνηση των πηγών παραπληροφόρησης και προπαγάνδας προς τους μετανάστες και τα ΜΜΕ μέσω των social media.

Ως προς τη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας ζήτησε “να ενεργοποιηθεί η ΕΕ για την εφαρμογή της Συμφωνίας που παραβιάστηκε μονομερώς, παρότι έχουν δεσμευθεί 6 δις για την Τουρκία και τις απαραίτητες δομές για το προσφυγικό.

Τέλος, συνάντησε τον Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών ελευθεριών (LIBE) του ΕΚ, τον οποίο ενημέρωσε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, “ώστε να μην στοχοποιηθεί η Ελλάδα αλλά να ενταθούν οι πιέσεις στην Τουρκία και στις χώρες της ΕΕ που έκλεισαν την πόρτα στην Ελλάδα και την άφησαν μόνη να φυλάει σύνορα”.

Καταλήγοντας σημειώνει ότι “ο Ερντογάν ψάχνει τρόπους να ξεφύγει από την δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει στην Συρία, όπου η εμπλοκή της Τουρκίας έχει κοστίσει ζωές στρατιωτών” και “ανοίγει μέτωπο με την Ελλάδα και την ΕΕ, για να αποπροσανατολίσει ακόμα μια φορά την κοινή γνώμη στη χώρα του”.

Ζητάει δε από την Ευρώπη “να υπάρξουν ξεκάθαρες κυρώσεις για την παραβίαση της συμφωνίας με την Ευρώπη για το μεταναστευτικό”.

Παλαιότερα άρθρα: