Πόσα έχασαν τα ασφαλιστικά ταμεία από την αρχή της κρίσης

Διαβάστε επίσης

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στα Ασφαλιστικά Ταμεία η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην κοινωνική ασφάλιση κατά τη διάρκεια του ετήσιου εθνικού συνεδρίου της,, τονίζοντας…
ότι πολλά Ταμεία βρίσκονται κοντά στην κατάρρευση λόγω της κρίσης και των μνημονιακών νόμων.

Τα Ταμεία έχουν χάσει 33 δισ. ευρώ από τα έσοδα τους από την αρχή της κρίσης εξαιτίας της ανεργίας, της μείωσης των μισθών, της εισφοροδιαφυγής, της περικοπής των κοινωνικών πόρων και του PSI.

Το έλλειμμα των προϋπολογισμών των ταμείων για το 2014 ανέρχεται συνολικά σε 2 δισ. ευρώ, ενώ δραματικές καθυστερήσεις παρατηρούνται στην απονομή των συντάξεων.

Οι εκκρεμείς αιτήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, στο σύνολο των Ταμειών ξεπερνούν τις 136.040, ενώ η καθυστέρηση μπορεί να φτάσει και τα δύο χρόνια.

Το σύνολο του ποσού που εκκρεμεί να καταβληθεί για κυρίες, επικουρικές και εφάπαξ ξεπερνάει τα 2 δισ. ευρώ, δημιουργώντας μια βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Θανάσης Καποτάς, σήμερα βρίσκονται σε αναμονή του εφάπαξ 38.000 δικαιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Το ποσό που θα χρειαστεί να δοθεί είναι 1,071 δισ. ενώ το Ταμείο είναι σε θέση να πληρώσει μόνο τα 400. εκατ, στο τέλος του χρόνου.

Επίσης, οι αιτήσεις καταβολής εφάπαξ για το Ταμείο ύδρευσης Θεσσαλονίκης θα ικανοποιηθούν σε βάθος δεκαετίας, καθώς λόγω έλλειψης ρευστότητας, το Ταμείο πληρώνει περίπου τρία εφάπαξ το χρόνο, ενώ τέσσερα χρόνια καθυστερεί η απονομή επικουρικής σύνταξης για τους εργατοϋπαλλήλους.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τη Ομοσπονδίας η επικουρική μείωση της σύνταξης του ΕΤΕΑ δεν είναι μόνο 5,2% -όπως αποφασίστηκε χθες από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου- αλλά φτάνει και το 43% από την αρχή 5ης κρίσης εξαιτίας των μνημονιακών νόμων.

Για παράδειγμα μία σύνταξη 400 ευρώ από το 2011 έως τώρα έχει υποστεί μείωση 40,39%. Επίσης, ο νέος κανονισμός παροχών του ΕΤΕΑ, αν εγκριθεί από το υπουργείο Εργασίας, θα επιφέρει δραματικές ανατροπές στις συντάξεις αναπηρίας και χηρείας.

Παλαιότερα άρθρα: