Στο “παραπέντε” τεκτονικών αλλαγών το πολιτικό σύστημα

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γεράσιμος Ταυρωπός

Οι ευρωεκλογές του Μαΐου θεωρούνται σε όλη την Ευρώπη οι σημαντικότερες στην ιστορία της Ε.Ε. Για την Ελλάδα, όμως, θα είναι πάνω απ΄ όλα ένα αποφασιστικό σημείο καμπής για το πολιτικό σύστημα, το οποίο βαδίζει προς τεκτονικές αλλαγές.

Μια πρόχειρη σταχυολόγηση πτυχών των πολιτικών διεργασιών του τελευταίου διαστήματος αποκαλύπτει τα εξής ενδιαφέροντα:

  • Ο “μεγάλος ασθενής” του κυβερνητικού στρατοπέδου, το ΠΑΣΟΚ, φαίνεται πανέτοιμο να “εκραγεί” αμέσως μετά τις εκλογές. Η παπανδρεϊκή πτέρυγα πραγματοποιεί ήδη μια συγκαλυμμένη ανταρσία κατά της ηγεσίας Βενιζέλου, προαναγγέλοντας εμμέσως πλην σαφώς κίνηση ανατροπής του από την ηγεσία του κόμματος αμέσως μετά το (προεξοφλούμενο) δυσμενές αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ στην Ευρωκάλπη. Η αρχηγική εμφάνιση -και… υποδοχή- του Γ. Παπανδρέου στα Ανώγεια της Κρήτης ήταν η πιο πρόσφατη σηματοδότηση. Το… ενδιαφέρον των εισαγγελέων για τα ταμεία του ΠΑΣΟΚ είναι ο συμβολισμός: δρυός πεσούσης, εισαγγελείς ξυλεύονται…
  • Στο πλαίσιο αυτό, έχουν δρομολογηθεί ποικίλες διαδικασίες απομόνωσης και υπέρβασης της Ελιάς του κ. Βενιζέλου. Η Μαριλένα Κοππά κατεβαίνει υποψήφια με τον τρίτο πόλο του κ. Κουβέλη, ανοίγοντας δρόμο για μια ευρύτερη, νέα κεντροαριστερά χωρίς τον Βενιζέλο. Ο Γ. Παπανδρέου “δεν ξεχνά” την υπονόμευση της ηγεσίας του από τον Βενιζέλο, ο δε Κουβέλης “δεν ξεχνά” τον τρόπο που τον “άδειασε” από τη συγκυβέρνηση αφήνοντας την “κυβερνώσα Αριστερά” της ΔΗΜΑΡ εκτός κυβερνητικού νυμφώνος…
  • Ο… ποταμίσιος κ. Σταύρος Θεοδωράκης, τέκνο του γάμου μεταξύ οικονομικού και κοινωνικού φιλελευθερισμού, ετοιμάζεται να διεκδικήσει το δικό του ρόλο στις ατέρμονες διεργασίες του μεσαίου πολιτικού χώρου, πλευροκοπώντας κι αυτός την Ελιά του κ. Βενιζέλου.

Στον άλλο, μείζονα πυλώνα της κυβέρνησης, τη ΝΔ, τα πράγματα είναι απλά: αν ο Σαμαράς κερδίσει τις ευρωεκλογές ή έστω κρατήσει την “ισοπαλία”, θα προχωρήσει στη δημιουργία της “Νέας Ελλάδας”, ανανδεικνυόμενος σε απόλυτο κυρίαρχο του βασικού συντηρητικού κόμματος και περιθωριοποιώντας “καραμανλικούς”, “ντορικούς” κ.λπ. Αν χάσει, κινδυνεύει να ανατραπεί. Η ΝΔ με τις σημερινές της ισοροοπίες, πάντως, έχει ημερομηνία λήξης την 25η Μαΐου.

Στο χώρο των αντιμνημονιακών και εθνικιστικών πολιτικών εκφράσεων του “λαού της Δεξιάς”, για μεν τη Χρυσή Αυγή δεν είναι καθόλου απίθανο να διαψεύσει τους δημοσκόπους, κερδίζοντας ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο των προβλέψεων. Σε αυτή την περίπτωση, ο δρόμος για ένα δυναμικό come back θα έχει ανοίξει. Για τους ανεξάρτητους Έλληνες η δυναμική έχει χαθεί, αλλά η επιβίωση με ένα χαμηλό αλλά αξιοπρεπές ποσοστό είναι δεδομένη.

Τέλος, για τον ΣΥΡΙΖΑ το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα έχει επίσης “υπαρξιακές συνέπειες”: οποιοδήποτε αποτέλεσμα εκτός από μια καθαρή νίκη με διαφορά πάνω από 3% θα τον βάλει σε περιπέτειες, αφού θα αποδυναμώνει το σενάριο επίσπευσης των πολιτικών εξελίξεων και εκλογικής νίκης σε εθνικές εκλογές.

Τούτων δοθέντων, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα για τεκτονικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, που, ανάλογα με το αποτέλεσμα, μπορούν να πάρουν εντελώς αντίθετους δρόμους.

Παλαιότερα άρθρα: