Στο 21% τα περιστατικά ασφαλείας στη χρήση του internet στην Κύπρο

Διαβάστε επίσης

Το 2019 περίπου 1 στους 3 πολίτες της ΕΕ, ηλικίας 16 έως 74 ετών, ανέφεραν περιστατικά που σχετίζονται με την ασφάλεια κατά τη χρήση του Ίντερνετ για ιδιωτικούς σκοπούς τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat, με αφορμή την “ημέρα για ασφαλέστερη χρήση του Ίντερνετ” (11 Φεβρουαρίου). Στην Κύπρο το ίδιο ποσοστό ήταν 21%.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το “phishing” ήταν το πιο συχνό περιστατικό ασφάλειας που αναφέρθηκε το 2019. Το 25% των πολιτών στην ΕΕ ανέφεραν ότι έλαβαν ψευδή μηνύματα που σκοπό έχουν το “ψάρεμα” δεδομένων. Η ανακατεύθυνση σε ψεύτικες ιστοσελίδες που ζητούσαν προσωπικές πληροφορίες (pharming) ήταν το δεύτερο πιο συχνό περιστατικό ασφαλείας που αναφέρθηκε (12% των πολιτών).

Το μερίδιο των ατόμων που αντιμετώπισαν προβλήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια κατά τη χρήση του διαδικτύου για ιδιωτικούς σκοπούς ποικίλλει μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στη Δανία (50%), ακολουθούμενη από τη Γαλλία (46%), τη Σουηδία (45%), τη Μάλτα και την Ολλανδία (από 42%), τη Φινλανδία (41%) και τη Γερμανία (40%).

Αντίθετα, τα χαμηλότερα μερίδια καταγράφηκαν στη Λιθουανία (7%), την Πολωνία (9%), τη Λετονία (10%), τη Βουλγαρία (13%) και την Ελλάδα (13%).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Παλαιότερα άρθρα: