Τα “βάζουν κάτω” οι εκδοτές για τα έξοδα και τις προσφορές

Διαβάστε επίσης

Εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει μια συζήτηση σε επίπεδο εκδοτών σχετικά με τις προσφορές των εφημερίδων. Σε αυτή διερευνάται το ενδεχόμενο της σταδιακής κατάργησης των δώρων που προσφέρουν κυρίως τα κυριακάτικα φύλλα. Η ιδέα έπεσε αρχικά από τον Σταύρο Ψυχάρη, ο οποίος δείχνει να μην κατανοεί τη χρησιμότητά τους. Το αφεντικό του ΔΟΛ θεωρεί ότι τα τελευταία χρόνια ο Τύπος υπέστη ζημιά εξαιτίας και της πολιτικής που ακολούθησαν οι εκδότες όσον αφορά τα δώρα που συνόδευαν τις εκδόσεις.

Κατά καιρούς ο ίδιος έχει προσπαθήσει, ακόμη και μεμονωμένα, να «κόψει» τις ακριβές προσφορές. Εσχάτως το επιχείρησε στα «Νέα του Σαββατοκύριακου», όμως το φύλλο κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ πωλήσεων, αφού οι υπόλοιπες εκδόσεις κυκλοφόρησαν κανονικά (και) με προσφορές. Το ζητούμενο για τον Σταύρο Ψυχάρη είναι να υπάρξει συμφωνία πρώτιστα με το αφεντικό του «Πήγασου», Γιώργο Μπόμπολα, ο οποίος έχει κάθε λόγο να αναζητά τρόπους να μειώσει το λειτουργικό κόστος του μαγαζιού του. Η αλήθεια είναι ότι, ενώ οι δύο εκδότες είχαν αρχίσει να συζητούν σε μια πολύ στέρεη βάση, από τη μία τα αναγνωστικά του «Βήματος» και από την άλλη ο Καζαντζάκης του «Εθνους» ήρθαν να τινάξουν στον αέρα την όποια συμφωνία κυρίων.

ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ. Η ρευστότητα που δημιούργησαν στα δύο εκδοτικά συγκροτήματα οι συγκεκριμένες προσφορές έβαλε σε δεύτερη μοίρα την όποια μακροπρόθεσμη στρατηγική. Το εντυπωσιακό στην όλη ιστορία έχει να κάνει με το ότι σύμφωνοι στην ιδέα κατάργησης των προσφορών φαίνεται να είναι οι Αναστασιάδης – Καραμήτσος του «Πρώτου Θέματος», αλλά και ο Θέμης Αλαφούζος της «Καθημερινής». Ο τελευταίος δείχνει αποφασισμένος, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία των υπολοίπων, να προχωρήσει μόνος του.

Προς το παρόν, πάντως, η ιδέα έχει επανέλθει στο τραπέζι των Μπόμπολα – Ψυχάρη, με τους δύο ισχυρούς των media να τη συζητούν σοβαρά. Αλλωστε, αν κοιτάξει κανείς τους ισολογισμούς των ΔΟΛ και «Πήγασου», θα διαπιστώσει ότι η έξοδος από τις προσφορές ίσως είναι μονόδρομος στην προσπάθεια να μειωθούν οι ζημιές που καταγράφουν τα δύο συγκροτήματα. Στο παρόν σκηνικό, ο μόνος που εκφράζει σοβαρές αντιρρήσεις στο σενάριο της κατάργησης είναι ο εκδότης της «Real News», Νίκος Χατζηνικολάου. Ως γνωστόν, η εφημερίδα των Χατζηνικολάου – Κουρή κυκλοφορεί μόνο σε ακριβή έκδοση, πράγμα που σημαίνει ότι ενδεχόμενη αλλαγή θα μπορούσε να επιφέρει μεγάλες ζημιές στο καλό κυριακάτικο φύλλο.

ΒΡΑΧΝΑΣ ΤΟ ΧΑΡΤΙ. Πάντως, σε πρώτη φάση, οι εκδότες φαίνεται πως έχουν καταλήξει στον περιορισμό των περιοδικών που κυκλοφορούν ως ένθετα με τις κυριακάτικες εκδόσεις. Ο λόγος έχει να κάνει και με τη ρευστότητα που απαιτείται να διαθέτουν, αφού η πρώτη ύλη για τα βιβλία και τα περιοδικά, που είναι το χαρτί, απαιτεί cash πληρωμή. Ηδη, μάλιστα, οι μεγαλοεκδότες έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την εισαγωγή χαρτιού, γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο και στα οικονομικά της εκτυπωτικής μονάδας «Ιρις», στην οποία μετέχουν οι Μπόμπολας – Ψυχάρης. Συγκεκριμένα, ακόμη και στην παρούσα φάση υπάρχουν τεράστιες ποσότητες χαρτιού στα τελωνεία, που παραμένουν στα πλοία, έως ότου βρεθούν τα χρήματα για να εκτελωνιστούν.

Παλαιότερα άρθρα: