Τα οφειλόμενα

Διαβάστε επίσης

Aπό τον Περικλή Βαλλιάνο

Με την καταμέτρηση των σταυρών σχεδόν τελειωμένη, επιθυμώ να εκφράσω την βαθειά μου ευγνωμοσύνη στους συμπολίτες μας που με τίμησαν με την ψήφο τους στην πρώτη μου αυτή κάθοδο στην πολιτική κονίστρα. Ευχαριστώ επίσης από καρδιάς τον Σταύρο Θεοδωράκη και το Ποτάμι που μου έδωσαν την ευκαιρία να εκφράσω δημοσία τις απόψεις μου για την πολιτική κατάσταση του τόπου. Συγχαίρω τους εκλεγέντες ευρωβουλευτές του κόμματος. Είμαι βέβαιος ότι θα υπερασπιστούν με τον καλύτερο τρόπο τα πραγματικά συμφέροντα της χώρας στην Ευρώπη.

Το πολύτιμο κέρδος που αποκόμισα από την εμπειρία αυτή είναι ότι γνώρισα άξιους ανθρώπους, συνυποψηφίους μου αλλά πρώτ΄ απ΄ όλα τους ανιδιοτελείς και ακούραστους εθελοντές μας, ανθρώπους όλους που διακατέχονται από την ίδια με μένα αγωνία για την ανασύνταξη των δημιουργικών δυνάμεων της πατρίδας μας και πιστεύουν στα ιδανικά που ενέπνευσαν την κοινή μας προσπάθεια. Όλοι αυτοί αποτελούν ένα δυναμικό που έχει πολλά να προσφέρει.

Το Ποτάμι, ένα κόμμα μόλις τριών μηνών, επέτυχε ποσοστό που αποτελεί άθλο. Δεν πρέπει όμως να αποκρυβεί και η απογοήτευση επειδή δεν επέτυχε να αναδειχθεί τρίτο κόμμα και να υποσκελίσει το νεοναζιστικό μόρφωμα που θα έχει πλέον παρουσία στο ευρωκοινοβούλιο, πράγμα που αμαυρώνει θλιβερά την διεθνή εικόνα της Ελλάδας. Ας όψονται όμως γι΄ αυτήν την ντροπή κυβερνώντα και μη κυβερνώντα κόμματα που χρόνια τώρα εκπέμπουν μιαν εθνικιστική και ψευτολαϊκή ρητορεία που συναντιέται σε πολλά σημεία με την ιδεολογία των νεοναζιστών.

Όπως και να έχει το πράγμα εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έδωσαν στο Ποτάμι μια μεγάλη δύναμη που μπορεί να έχει κρίσιμη συμβολή στην εξυγίανση του δημόσιου βίου. Προϋπόθεση γι΄ αυτό είναι η ηγεσία του να μείνει πιστή στην ιδέα της αξιοκρατίας που κινητοποίησε τόσο βαθειά πολιτικοποιημένο κόσμο -εφαρμόζοντάς την πρωτίστως στην ίδια την κομματική του οικογένεια. Και να αρνηθεί να μπεί σε συναλλαγή για την νομή της κυβερνητικής εξουσίας με τους εκφραστές του χρεωκοπημένου κομματικού κατεστημένου.

Παλαιότερα άρθρα: