Τζέιμς Σταυρίδης: Οδηγούμαστε σε έναν άλλο Ψυχρό Πόλεμο

Διαβάστε επίσης

Την πρόβλεψη ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που πραγματοποιείται στην Κριμαία δεν θα αναγνωριστεί, λόγω της διεθνούς καταδίκης, κάνει ο ελληνικής καταγωγής ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης.

Ο πρώην ανώτατος διοικητής των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη, ο «Ζορμπάς» όπως τον αποκαλούν οι συνάδελφοί του, μίλησε στη «Realnews» για το ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα σε αυτή την κρίση, αλλά και για το Κυπριακό και την περαιτέρω πίεση που μπορεί να ασκηθεί για την επίλυση του ζητήματος εξαιτίας της τεταμένης κατάστασης στην Ουκρανία.

«Ολόκληρη η Ευρώπη και ο περισσότερος κόσμος είναι αντίθετοι σε αυτή την παράνομη κατάσχεση ενός σημαντικού τμήματος του ανεξάρτητου κράτους της Ουκρανίας. Πιστεύω ότι θα ακολουθήσει διεθνής καταδίκη μετά το δημοψήφισμα και το αποτέλεσμα δεν θα αναγνωριστεί. Οδηγούμαστε σε έναν άλλο Ψυχρό Πόλεμο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα ακολουθήσει πολιτική, διπλωματική και οικονομική απομόνωση της Ρωσίας» λέει ο κ. Σταυρίδης.

«Το μεγαλύτερο λάθος του Πούτιν είναι ότι έστειλε στρατεύματα σε ένα κράτος χωρίς την έγκριση από τα Ηνωμένα Έθνη» προσθέτει.

Τόνισε ότι ο ρόλος της Ελλάδας μπορεί να είναι πολύ σημαντικός. «Πρέπει να αντανακλά όλες τις διιστάμενες απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να ενθαρρύνει τις διπλωματικές και πολιτικές λύσεις σε αυτή την κρίση» λέει ο ομογενής.

Όσον αφορά το πόσο επηρεάζεται το Κυπριακό από την κατάσταση στην Ουκρανία ο κ. Σταυρίδης είπε: «Όλες οι λεγόμενες “παγωμένες συγκρούσεις” στην Ευρώπη – Κύπρος, Ναγκόρνο Καραμπα΄χ και Γεωργία- πρέπει να λυθούν με πολιτικά και διπλωματικά μέσα. Τώρα θα πρέπει να προσθέσουμε στη λίστα και την Ουκρανία».

Παλαιότερα άρθρα: