Τουρκία: Εξαντλούνται τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας

Διαβάστε επίσης

Τα καθαρά αποθέματα της Τουρκίας υποχωρούν κατά περίπου $9 δισεκατομμύρια σε ξένο συνάλλαγμα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα αποθέματα της χώρας σε ξένο νόμισμα ανέρχονται σε μόλις $35 δισ. στο χαμηλότερο τους επίπεδο εδώ και έξι μήνες, καλύπτοντας πλέον μόνο το ένα πέμπτο των υποχρεώσεων της Τουρκίας σε ξένο νόμισμα.

Ωστόσο, τονίζεται πως εάν εξαιρεθούν οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, τα συναλλαγματικά αποθέματα της γείτονας χώρας μπορεί να είναι λιγότερα από τα $35 δισ.

Από την πλευρά της, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προσπαθεί να ενισχύσει όσο μπορεί την τουρκική λίρα αλλά το κόστος που επωμίζεται άρχισε να αυξάνεται. Ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είχαν εκκρεμείς συμβάσεις ανταλλαγής συναλλάγματος ύψους 18,2 δισ. δολαρίων οι οποίες όμως θα πρέπει να πληρωθούν εντός του επόμενου έτους. Ως ένδειξη της αυξανόμενης ανησυχίας για την κατάσταση των αποθεματικών της, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε την Τρίτη το ποσό σε ξένο νόμισμα που θα μπορούσε να δανειστεί από τις εμπορικές τράπεζες. Σημειώνεται πως κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, η Κεντρική Τράπεζα ενέτεινε δραστικά τις ενέργειες της με σκοπό να αντισταθμίσει την απότομη μείωση των αποθεματικών σε ξένο νόμισμα.

Το Bloomberg τονίζει πως παρουσιάζεται μείωση στα αποθεματικά της Τουρκίας σε ξένο νόμισμα, παρά την πώληση ευρωομολόγου, ύψους 4 δισ. δολαρίων τον Φεβρουάριο, εξέλιξη που περιόρισε τη μείωση στα αποθεματικά, η οποία είχε επιταχυνθεί τον Ιανουάριο.

«Βρισκόμαστε κοντά σε δυσάρεστα επίπεδα», δήλωσε ο Kaan Nazli, ανώτερος οικονομολόγος και διαχειριστής χαρτοφυλακίου, ο οποίος βοηθά στην επίβλεψη περιουσιακών στοιχείων αξίας 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Neuberger Berman στη Χάγη. Ο ίδιος εκτιμά ότι η Τουρκία διαθέτει περίπου $6 δισ. σε χρηματοδοτικές ανάγκες τους επόμενους δύο μήνες.

Τέλος, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας υποστηρίζει ότι είναι παραπλανητικό να επικεντρωθεί κάποιος στα καθαρά στοιχεία και παροτρύνει τους επενδυτές να εξετάσουν τα ακαθάριστα αποθεματικά της, τα οποία ανέρχονται ελαφρώς πάνω από τα 104 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένου και του χρυσού.

Παλαιότερα άρθρα: