Το Ισραήλ επιχειρεί στην αιματοβαμμένη Γάζα

Διαβάστε επίσης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας που ξεκίνησε τα ξημερώματα την Παρασκευή. Εκρήξεις σημειώνονται από τις πρώτες πρωινές ώρες ενώ μικροί αριθμοί ισραηλινών αρμάτων μάχης έχουν διασχίσει τα σύνορα από το Ισραήλ.

Το πρωί της Παρασκευής ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός ισραηλινού στρατιώτη σε συγκρούσεις στο βόρεια τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Άλλοι δύο έχουν τραυματιστεί ελαφρά. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο αριθμός των νεκρών Παλαιστίνιων από τα αεροπορικά πλήγματα που συνεχίζονται και τους βομβαρδισμούς με χερσαία μέσα φτάνει τους 20. Από την έναρξη των επιχειρήσεων αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων ανέρχεται στους 258.

Σύμφωνα με τη Haaretz, οι κάτοικοι μιλούν για ισχυρά πλήγματα των χερσαίων δυνάμεων σε ουσιαστικά ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τις ισραηλινές δυνάμεις, στην επιχείρηση συμμετέχουν πεζικό, τεθωρακισμένα, πυροβολικό «με την υποστήριξη της αεροπορίας και του ναυτικού».

Το Ισραήλ διαμηνύει ότι η επέμβαση θα διαρκέσει όσο χρειαστεί μέχρι να επιτύχει τον στόχο της, δηλαδή την καταστροφή των τούνελ που έχει σκάψει η Χαμάς κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής. Αξιωματούχοι αρνούνται ότι στόχος του Ισραήλ είναι η ανατροπή της Χαμάς.

Από την πλευρά της η Χαμάς προειδοποιεί ότι το Ισραήλ θα πληρώσει ακριβά το τίμημα της χερσαίας επίθεσης. Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι δήλωσε προς το Reuters: «Προειδοποιούμε τον Νετανιάχου για τις φοβερές συνέπειες μιας τέτοιας απερίσκεπτης πράξης».

«Προσοχή στους αμάχους» 

Την απογοήτευσή του για την έναρξη της ισραηλινής χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα εξέφρασε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν. «Δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση μέσω του στρατού στη σύγκρουση αυτή» είπε. «Λυπούμαι γιατί παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις τόσο από την πλευρά μου όσο και από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας, μία ήδη επικίνδυνη διαμάχη έχει κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο» πρόσθεσε.

Ο Μπαν Κι-Μουν έκανε έκκληση προς την κυβέρνηση του Ισραήλ να «κάνει περισσότερα» ώστε να αποτρέψει την απώλεια αθώων ζωών. «Μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, υπήρξαν πολλά περιστατικά στα οποία άμαχοι έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένης της φρικτής δολοφονίας των τεσσάρων μικρών αγοριών σε παραλία στην πόλη της Γάζας» κατέληξε.

Διπλωματικά ζητήματα εγείρει η Τουρκία

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι μειώνει την διπλωματική του παρουσία στην Τουρκία στο «απολύτως απαραίτητο προσωπικό», μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν σε τουρκικές πόλεις κατά της ισραηλινής επιχείρησης στη Γάζα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την τουρκική αστυνομία για ανικανότητα να προστατεύσει την πρεσβεία στην Άγκυρα και το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη κάτι που είναι «κατάφωρη παραβίαση των κανόνων διπλμωατικής συμπεριφοράς».

Παλαιότερα άρθρα: