Τσίπρας: Μετά τη συμφωνία ας απολογηθούν οι ψευδοπροφήτες της καταστροφής

Διαβάστε επίσης

«Θετικό ορόσημο στην πορεία ολοκλήρωσης του προγράμματος» χαρακτήρισε τη συμφωνία του Eurogroup ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι αυτός που πρέπει να απολογηθεί για τη στάση του στη διαπραγμάτευση «δεν είναι η κυβέρνηση, αλλά οι ψευδοπροφήτες της καταστροφής».

«Η οικονομία διορθώνει τη θέση της και σύντομα θα έχει επανέλθει σε ανταγωνιστικά επίπεδα» τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, υπογραμμίζοντας ότι «ο τρόπος που υποδέχθηκαν οι αγορές χρήματος τη συμφωνία μιλάει από μόνος του».

Όπως είπε, «τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν ράλι στις αγορές, οι αποδόσεις τους βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009 και η πορεία του Χρηματιστηρίου έχει αποκατασταθεί, ενώ η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία επανέρχεται». «Ακόμη και ο οίκος Moody’s αναβάθμισε το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να δανείζονται με ανταγωνιστικά επιτόκια στις διεθνείς αγορές χρήματος» πρόσθεσε.Επισήμανε παράλληλα πως «η απόφαση του Eurogroup απαντά πειστικά στις επιφυλάξεις των αγορών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σε πλήρη αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Ν.Δ. ότι ‘τα δώσαμε όλα και δεν πήραμε τίποτε’». Όπως παρατήρησε, για πρώτη φορά υπήρξαν «σαφείς δεσμεύσεις και όχι απλές υποσχέσεις για την εφαρμογή μέτρων ρύθμισης του χρέους».

«Έχουμε έναν κλειδωμένο αλγόριθμο για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Τα μέτρα ρύθμισης του χρέους θα αρχίσουν να εφαρμόζονται αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τόνισε, συμπληρώνοντας πως «οι επενδυτές ξέρουν να διαβάσουν τη συμφωνία» και γι’ αυτό «πετάνε στο καλάθι των αχρήστων την καταστροφολογία και το επιχείρημα ότι δήθεν αυτή η απόφαση δεν είναι τίποτε άλλο από μια επανάληψη της απόφασης του 2012», επιχείρημα το οποίο, όπως είπε, «αγγίζει τα όρια της ανοησίας».

Σχολιάζοντας την κριτική της αντιπολίτευσης στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «φάμπρικα καταστροφολογίας, διαστρέβλωσης, παραποίησης και κινδυνολογογίας με ψευδοπροφητείες περί συντέλειας». Σημείωσε ακόμη ότι «τώρα που έκλεισε η αξιολόγηση δεν είναι καθόλου εύκολο να πουλάς καταστροφολογία και φόβο».

Παλαιότερα άρθρα: