Φθηνότερο Έως Και 20% Σε Σχέση Με Πέρσι Το Τραπέζι Της Σαρακοστής

Διαβάστε επίσης

Φθηνότερο έως και 20% σε σχέση με πέρσι είναι το τραπέζι της Σαρακοστής με τις τιμές σε θαλασσινά και οστρακοειδή να υποχωρούν στην ιχθυαγορά της Βαρβάκειου Αγοράς η οποία παρέμεινε ανοιχτή από τις 8 το βράδυ της Κυριακής έως και σήμερα το μεσημέρι της  για τις ανάγκες των καταναλωτών.

Συγκεκριμένα, το χταπόδι πωλείται κατά μέσο προς 6 ευρώ το κιλό το μικρό και 16 το μεγάλο, το καλαμάρι από 8 έως 16 και η σουπιά σχεδόν 12 ευρώ το κιλό. Το μικρό γαριδάκι από 4 ευρώ το κιλό και οι γαρίδες από 14 έως 20 ευρώ το κιλό. Χαμηλότερες είναι οι τιμές στα κατεψυγμένα.

Όσον αφορά στα όστρακα, τα μύδια ξεκινούν από 3 ευρώ το κιλό, τα κυδώνια και οι γυαλιστερές 10 ευρώ το κιλό και τα στρείδια 12 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ιχθυαγοράς Σπύρο Κοράκη η κίνηση είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα και δεν έχει επηρεαστεί από τους φόβους εξάπλωσης του κορονοϊού.

Σε ότι αφορά την παραδοσιακή λαγάνα η τιμή παραμένει στα περσινά επίπεδα δηλαδή στα 2 με 3 ευρώ το κιλό.

Κανονικά θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα οι λαϊκές αγορές. Οι τιμές στα οπωροκηπευτικά κυμαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα με εξαίρεση μπρόκολα και πράσινα λαχανικά όπου η τιμές είναι τσιμπημένες λόγω της μικρής προσφοράς.

Η τιμή του χαλβά καταγραφεί αυξομειώσεις με τον παραδοσιακό σε χύμα μορφή να πωλείται στα 7 ευρώ το κιλό, συσκευασμένος 400gr στα 4-5 ευρώ το κιλό, ενώ αν περιέχει ξηρούς καρπούς η τιμή μπορεί να φθάσει τα 9 ευρώ το κιλό.

Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Στις οδηγίες του ΚΕΠΚΑ προς τους καταναλωτές για το σαρακοστιανό τραπέζι περιλαμβάνονται επίσης και συμβουλές προκειμένου να μην πέσουν θύματα αισχροκέρδειας.

«Γενικά, όλα τα τρόφιμα που στολίζουν το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας είναι αρκετά ακριβά, με τις τιμές να διαμορφώνονται ελεύθερα», επισημαίνει το ΚΕΠΚΑ.

«Η παραδοσιακή λαγάνα π.χ. δεν διαφέρει σε τίποτα από το ψωμί που προμηθευόμαστε καθημερινά. Παρασκευάζεται από το ίδιο αλεύρι, με το κοινό ψωμί και, όμως, η τιμή της είναι μεγαλύτερη από αυτή του κοινού ψωμιού. Αν συνυπολογίσουμε και το μικρότερο βάρος της, τότε η τιμή της είναι δυσανάλογα υψηλή» τονίζει μεταξύ άλλων.

Για τα θαλασσινά σημειώνει πως «όσοι καταναλωτές αγοράσουν θαλασσινά πρέπει να γνωρίζουν ότι είτε πωλούνται χύμα, είτε συσκευασμένα, πρέπει να τους δίνονται υποχρεωτικές πληροφορίες, μέσω της επισήμανσης (ετικέτας) τους».

«Τα θαλασσινά, γενικά, είναι εξαιρετικά ευαίσθητα. Η οσμή και η εξωτερική όψη τους είναι τα πιο σταθερά χαρακτηριστικά, για να κρίνουμε την καταλληλότητά τους. Πρέπει να ελέγχουμε, πάντα, το βάρος των προϊόντων, όταν τα αγοράζουμε (να τα ζυγίζουμε και αλλού)», τονίζει το ΚΕΠΚΑ.

πηγη:http://athina984.gr/

Παλαιότερα άρθρα: