Φόβος για “κραχ” εσόδων

Διαβάστε επίσης

Ο φόβος του “κραχ” στα δημόσια έσοδα με ορίζοντα το φθινόπωρο διακατέχει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης! Ο φόβος αυτός είναι μία από τις βασικές αιτίες του πρόσφατου “μπαράζ” πιέσεων από τον Σόιμπλε, το ΔΝΤ και την Κομισιόν προς την ελληνική κυβέρνηση με κοινό παρονομαστή το “μη χαλαρώνετε!”. Η τρόικα δεν θέλει, όταν επιστρέψει τον Σεπτέμβριο για τη συζήτηση των μεγάλων θεμάτων να βρει μπροστά της ένα πρόβλημα μεγάλης υστέρησης στα δημόσια έσοδα, το οποίο θα ανατρέψει όλες τις παραδοχές και τους σχεδιασμούς.

Όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι τα “τρομοκρατικά” μέτρα αναγκαστικής είσπραξης δημοσίων εσόδων του γ.γ. Δημοσίων Εσόδων κ. Θεοχάρη έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια περαιτέρω απόδοσης, καθώς “ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος”, ακόμη και αν τον… τρομοκρατήσεις. Η κυβέρνηση, η τρόικα, αλλά και όλοι εμείς, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο “άθλος” του πρωτογενούς πλεονάσματος, έστω και “πέτσινου”, δεν θα ήταν εφικτός χωρίς τη μαζική “τρομοκρατία” που εξαπέλυσε ο κ. Θεοχάρης κατά των φορο-οφειλετών.

Τα διαθέσιμα στοιχεία όμως δείχνουν ότι αυτό το “θαύμα” είναι κοντά στο τέλος του. Στο πρώτο τετράμηνο του έτους, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 4,325 δισ. ευρώ και ανέρχονται πλέον σε 66 δισ. ευρώ, από 61,644 δισ. ευρώ στις 31/12/2013. Το χειρότερο όμως είναι ότι από τα χρέη αυτά έχει εισπραχθεί μόλις το 10,1%, έναντι μνημονιακού στόχου 16%.

Αφενός, λοιπόν, τα ληξιπρόθεσμα αυξάνονται πλέον με ρυθμό πάνω από 1 δισ. ευρώ το μήνα, αφετέρου από αυτά εισπράτεται τμήμα κατά 38% μικρότερο του μνημονιακού στόχου.

Στην κυβέρνηση προβάλλουν με μεγάλη ανησυχία αυτά τα δεδομένα στο επόμενο 7μηνο μέχρι και το τέλος του έτους, με δεδομένο ότι σε αυτό το επτάμηνο συσσωρεύονται μεγάλου ύψους φορολογικές υποχρεώσεις (νέες φορολογικές δηλώσεις, φόροι ακινήτων κ.λπ.).

Προ του αδιεξόδου, η κυβέρνηση διέρρευσε τις προθέσεις της για αύξηση των δόσεων αποπληρωμής από 12 σε 48, αλλά η τρόικα φέρεται να αντιδρά σφόδρα. Επιπλέον, τυχόν εφαρμογτή ενός τέτοιου μέτρου θα οδηγήσει σε καταστάσεις απόλυτου δημοσιονομικού παραλογισμού: το 2014 οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν το φόρο της χρονιάς συν τα βάρη από τις “ουρές” του 2012-2013, ενώ το 2015 θα εξακολουθούν να πληρώνουν το φόρο του 2014 συν τις νέες δόσεις του 2015 κ.ο.κ.

Παλαιότερα άρθρα: