10 ημέρες μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι και την παγκόσμια επιρροή του hashtag

Διαβάστε επίσης

Γράφει η Έφη Αλικάκου

#sprayforparis: Όταν η τέχνη δεν αφήνει την αλήθεια να συντρίψει

10 ημέρες μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι και την παγκόσμια επιρροή του hashtag #PrayforParis, οι street artists της γαλλικής πρωτεύουσας, επινόησαν το #SprayforParis. Οι καλλιτέχνες του δρόμου ελληνιστί, πήραν ανά χείρας τα σπρέι και γέμισαν τη πρωτεύουσα με εικόνες-γκράφιτι πραγματικά έργα τέχνης προκειμένου να απαλύνουν τον πόνο των Γάλλων πολιτών.

Η τέχνη λοιπόν λειτουργεί πλέον ως αναλγητικό φάρμακο για ένα λαό που από τη μέρα της επίθεσης δεν χάνει ευκαιρία κάθε μέρα να μας υπενθυμίζει τοιουτοτρόπως πόσο ξεχωριστός, πόσο μοναδικός είναι. Να μας επιβεβαιώνει για ποιο λόγο κατέχει επάξια μία τόσο νευραλγική θέση στα κατάστιχα της ιστορίας, για ποιο λόγο αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους του ευρωπαϊκού αλλά και παγκόσμιου πολιτισμού. Το ίδιο βράδυ των επιθέσεων οι κάτοικοι του Παρισιού άνοιξαν τα σπίτια τους για όσους Παριζιάνους βρίσκονταν μακριά από τη κατοικία τους μέσω του περίφημου hashtag #porteouverte, από την επόμενη μέρα κυκλοφόρησαν στους δρόμους διατρανώνοντας την απόφαση τους να αντισταθούν και κυρίως να μη φοβηθούν, το Bataclan λειτούργησε μέσα σε λίγες μέρες κανονικά. Ο δε γαλλικός τύπος αποτελεί υπόδειγμα ψύχραιμης, έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης με άρθρα ακραιφνώς ενημερωτικά(όχι σαν τις ασυναρτησίες του ελληνικού κίτρινου τύπου περί προφητείες Γέροντα Παΐσιος) ακόμα και άρθρα ψυχολόγων για το πώς θα εξηγήσουν οι γονείς τη τραγωδία στα μικρά παιδιά. Και τώρα, η τέχνη μαζί με τα φάρμακα της γίνεται άλλο ένα καταφύγιο για τους Γάλλους.

Το αξιοσημείωτο όμως είναι η ίδια η θέληση τους να εκφραστούν μέσα από αυτήν. Για τον Νίτσε η τέχνη είναι θεμελιωδώς δημιουργική κατάσταση και όχι τόσο γνωστική που αναδύει για τον άνθρωπο ένα νέο τρόπο ζωής απαλλαγμένο από θέσφατα και φόβους και αντικατοπτρίζει με αυτό τον τρόπο τις μοναδικές δυνατότητες που κατέχει το ανθρώπινο γένος ανάμεσα στα έμβια όντα στο πλανήτη. «Έχουμε την τέχνη για να μη μας καταστρέψει η αλήθεια». Στη πραγματικότητα που βιώνει ο άνθρωπος καθημερινά κάθε τάξη, διάρθρωση, ωραιότητα, σοφία και όπως αλλιώς ονομάζονται αισθητικοί μας ανθρωπομορφισμοί απουσιάζουν. Η τέχνη είναι η δύναμη που αντιστέκεται στο χάος, δεν παρασύρεται από αυτό αλλά μπορεί μέσα από αυτή τη φαινομενικά σθεναρή αντίδραση, εν προκειμένω ένα καλαίσθητο γκράφιτι, να κάνει τον άνθρωπο να σταθεί γρήγορα στα πόδια του δίχως να ξαναλυγίσει εύκολα.

Μακάριοι οι λαοί που, έχοντας στο ενεργητικό τους μία μακραίωνη, αξιοθαύμαστη κουλτούρα όπως οι Γάλλοι μπορούν να απαλύνουν τις πληγές τους μέσω της ελεύθερης έκφρασης που δεν μπορεί κανείς να τους τη πάρει όσες σφαίρες και να ρίξει κι όσο κι αν προσπαθήσει να φιμώσει τον δυτικό πολιτισμό..

Παλαιότερα άρθρα: