12 νεκροί από την πυρκαγιά στο Λονδίνο – Φόβος για αύξηση του αριθμού

Διαβάστε επίσης

Ακόμη μια τραγωδία έμελλε να ζήσει η πολύπαθη τον τελευταίο καιρό Βρετανία. Αυτή τη φορά ευθύνεται μια πυρκαγιά, που ξέσπασε από άγνωστη μέχρι τώρα αιτία στον Grenfell Tower, ή τον «Πύργο της Κολάσεως», όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται πλέον, στο δυτικό Λονδίνο.

Το πολυώροφο κτίριο τυλίχθηκε στις φλόγες τα ξημερώματα της Τετάρτης, με αποτέλεσμα να εγκλωβισθούν οι κάτοικοι στα διαμερίσματά τους. Οι νεκροί ήταν 12 μέχρι χθες το βράδυ, αλλά η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των θυμάτων θα είναι μεγαλύτερος καθώς οι αγνοούμενοι ήταν αρκετοί. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν είχαν πρόσβαση έως αργά τη νύκτα στους τελευταίους ορόφους.

Πύρινη κόλαση με 12 νεκρούς στο Λονδίνο και τρόμος για τους δεκάδες αγνοούμενουςΗ πυρκαγιά ξέσπασε στη 1 π.μ. (3 ώρα Ελλάδας) στο δεύτερο όροφο του κτιρίου, πιθανότατα από βραχυκύκλωμα σε ψυγείο και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες επεκτάθηκε μέχρι τους τελευταίους ορόφους σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Τουλάχιστον 60 άνθρωποι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, εκ των οποίων οι 20 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ περίπου 65 διασώθηκαν. Οι καταγγελίες για προβλήματα στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις του κτιρίου πληθαίνουν, ενώ αρμόδιος μηχανικός προσπάθησε να κατασιγάσει τους φόβους για κατάρρευσή του. Πάντως, οι ενδείξεις δεν είναι ενθαρρυντικές, αφού ο επικεφαλής οργάνωσης που συμμετέχει στην επιχείρηση διάσωσης αποκάλυψε πως κανείς από τους ενοίκους των τριών τελευταίων ορόφων δεν μπορεί να έχει επιβιώσει.

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μία από τις χειρότερες πυρκαγιές στην ιστορία της Βρετανίας. Η τραγωδία στην καρδιά του Λονδίνου, σε μία από τις «καλές» περιοχές της βρετανικής πρωτεύουσας, έκανε το γύρο του κόσμου, αφού πολλά δίκτυα κάλυπταν ζωντανά τις δραματικές στιγμές των εγκλωβισμένων που έκαναν ό,τι μπορούσαν για λάβουν βοήθεια.

Η ανάρτηση του Εντι, ενός εκ των κατοίκων του κτιρίου, συγκλονίζει και προστίθεται σε εκείνους που καταγγέλλουν προχειρότητα στην ανακαίνισή του: «Μια υπερφόρτωση του ηλεκτρικού δικτύου κόντεψε να μας κάψει ζωντανούς το 2013, καταγγέλλοντας μια προαναφερθείσα “ομαδική δολοφονία”». Πολλοί υποστηρίζουν πως είχαν καταγγείλει τα προβλήματα του κτιρίου που τελικώς οδήγησαν στην τραγωδία.

Ακόμη μια τραγωδία έμελλε να ζήσει η πολύπαθη τον τελευταίο καιρό Βρετανία. Αυτή τη φορά ευθύνεται μια πυρκαγιά, που ξέσπασε από άγνωστη μέχρι τώρα αιτία στον Grenfell Tower, ή τον «Πύργο της Κολάσεως», όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται πλέον, στο δυτικό Λονδίνο.

Πύρινη κόλαση με 12 νεκρούς στο Λονδίνο και τρόμος για τους δεκάδες αγνοούμενουςΗ «Ομάδα Δράσης Γκρένφελ» που εκπροσωπεί τους ενοίκους του κτιρίου υποστηρίζει ότι είχε προειδοποιήσει αρκετές φορές τις Αρχές για τον κίνδυνο πυρκαγιάς με έγγραφο με τον δυσοίωνο τίτλο «Παίζοντας με τη φωτιά». Στο έγγραφο που απέστειλαν το 2013 στην αρμόδια δημοτική αρχή αναφέρουν: «Πεποίθησή μας είναι ότι μια σοβαρή πυρκαγιά στο κτίριο θα είναι ο μόνος λόγος για να εντοπιστούν και να προσαχθούν στη Δικαιοσύνη εκείνοι που ασκούν εξουσία».

Οι ίδιοι επισημαίνουν πως οι κάτοικοι του Πύργου Γκρένφελ αντιμετώπιζαν σειρά περιστατικών αιφνίδιας και υπερβολικής αύξησης της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος που οφειλόταν σε ελαττωματική καλωδίωση, γεγονός που καταγγέλλουν ότι καλύφθηκε από τον οργανισμό διαχείρισης, ο οποίος αρνήθηκε να ερευνήσει τις μαρτυρίες.

Κάτοικος που ζούσε στους τελευταίους ορόφους του πύργου κατήγγειλε ότι δεν σήμανε συναγερμός όταν ξέσπασε η πυρκαγιά. «Ακουσα το συναγερμό του γείτονά μου για καπνό να σημαίνει και σκέφτηκα ότι δεν είναι τίποτε. Μετά άκουσα ένα γείτονα να φωνάζει… Είμαι τυχερός που είμαι ζωντανός – πολλοί δεν έχουν βγει ακόμη απ’ το κτίριο. Εχασα όλο το βιος μου».

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο βρετανικός Τύπος, η αστυνομία τις πρώτες ώρες καλούσε τους ενοίκους να μείνουν μέσα στο φλεγόμενο κτίριο και λίγες ώρες αργότερα τους ζητούσε να καλύψουν το σώμα και το πρόσωπό τους με βρεγμένα πανιά και να προσπαθήσουν να βγουν από τον πύργο.

Παλαιότερα άρθρα: