175 χρόνια μετά… Βέλγιο και Ολλανδία άλλαξαν τα σύνορα τους

ImageHandler (2)
Διαβάστε επίσης

Εκτός από τα πυροτεχνήματα, τις σαμπάνιες και τους εορτασμούς το Βέλγιο και η Ολλανδία υποδέχθηκαν το νέο έτος με μια νέα συμφωνία που καθορίζει εκ νέου τα σύνορά τους, με την Ολλανδία να «κερδίζει» έκταση που ισοδυναμεί με 23 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Η περιοχή που διευθετήθηκε βρίσκεται μεταξύ του ανατολικού βελγικού δήμου Visé και του νοτιοδυτικού ολλανδικού δήμου Eijsden που χωρίζονται από τον ποταμό Meusλ. Με την πάροδο του χρόνου η μετατόπιση της κοίτης του ποταμού είχε ως αποτέλεσμα δύο ακατοίκητες βελγικές χερσόνησοι να βρεθούν σε ολλανδική επικράτεια, ενώ ένα μικρότερο τμήμα ολλανδικού εδάφους βρέθηκε εντός των βελγικών συνόρων.

Από την νέα αυτήν συνοριακή συμφωνία, κερδισμένη βγαίνει η Ολλανδία που αυξάνει την επικράτειά κατά 40.5 στρέμματα, ενώ το Βέλγιο βρίσκει την λύση σε μια εφιαλτική διαδικασία που αφορούσε στην δικαιοδοσία στην περιοχή. Οι ακατοίκητες χερσόνησοι είχαν απασχολήσει επί πολλά χρόνια τις αστυνομικές αρχές και των δύο χωρών της Ε.Ε, καθώς είχαν μετατραπεί σε «παράδεισο» για διακινητές ναρκωτικών και σωματέμπορους, ενώ η κατάσταση έφτασε στο μη παρέκει, όταν κάτοικοι γειτονικών περιοχών ενημέρωσαν τις αρχές για την ανακάλυψη ενός ακέφαλου πτώματος.

Η αστυνομία της Ολλανδίας δεν μπορούσε να ερευνήσει την υπόθεση, καθώς τα εδάφη ανήκαν στο Βέλγιο, ενώ οι βελγικές αρχές δεν μπορούσαν να μεταβούν στην περιοχή, καθώς έπρεπε να διασχίσουν ολλανδικά εδάφη. Ο μοναδικός τρόπος για μεταβούν επί τόπου οι αρχές του Βελγίου, ήταν με βάρκες, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο καθώς οι δύο αυτές χερσόνησοι δεν διέθεταν χώρο για ελλιμενισμό.

Ο Βασιλιάς του Βελγίου και ο Βασιλιάς της Ολλανδίας υπέγραψαν την συμφωνία τον περασμένο Νοέμβριο, 175 χρόνια μετά την αρχική συμφωνία του 1843, που καθόρισε τα εδάφη των δύο χωρών της Ε.Ε.

Παλαιότερα άρθρα:

Σχολιάστε