2 νεκροί σε αντιτρομοκρατική επιχείρηση της βελγικής αστυνομίας

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
MSc in Crisis and Security Management

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της βελγικής αστυνομίας ενάντια σε έναν πιθανό τζιχαντικό τρομοκρατικό πυρήνα, μόλις μια εβδομάδα μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, που άφησαν πίσω τους 20 νεκρούς.

Η επιδρομή στο Verviers του ανατολικού Βελγίου είχε ως στόχο μια ομάδα τριών νεαρών ανδρών που είχαν πρόσφατα επιστρέψει από τη Συρία, σύμφωνα με τις βελγικές αρχές.

Έτσι, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας άλλος συνελήφθη μετά από μια ανταλλαγή πυρών πριν τις 18:00 το απόγευμα τοπική ώρα, κατά τη διάρκεια μιας γενικότερης αντιτρομοκρατικής εκστρατείας στο Βέλγιο, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Μάρτυρες, που βρέθηκαν σε εκείνο το σημείο κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, περιέγραψαν ένα μπαράζ εκρήξεων και πολλαπλών πυροβολισμών, ενώ οι αστυνομικοί εισέβαλλαν σε ένα κτίριο κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε ότι ελεύθεροι σκοπευτές είχαν λάβει τις θέσεις τους στις στέγες των σπιτιών γύρω από το κτίριο.

Υπήρχαν επίσης αρκετές συλλήψεις στο πλαίσιο της επιχείρησης, οι οποίες, όπως δήλωσαν οι αρχές, έλαβαν χώρα σε διάφορες τοποθεσίες σε όλο το Βελγίο, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής των Βρυξελλών.

Οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι οι φερόμενοι ως τρομοκράτες ήταν ύποπτοι για τον σχεδιασμό επιθέσεων σε αστυνομικά τμήματα, όπου τα μέτρα ασφαλείας αυξήθηκαν χθες.

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας, Eric Van Der Sypt, δήλωσε με τη σειρά του στους δημοσιογράφους ότι η βελγική αστυνομία και οι ειδικές δυνάμεις ξεκίνησαν την επιχείρηση την Πέμπτη το βράδυ, αφού έλαβαν πληροφορίες ότι κάποιοι σχεδίαζαν να ξεκινήσουν ένα μπαράζ τρόμου στη χώρα. Οι επιδρομές τη αστυνομίας επικεντρώθηκαν συνεπώς σε συγκεκριμένα άτομα, στην περιοχή των Βρυξελλών και του Verviers που πιστεύεται ότι είχαν επιστρέψει μετά από τις συγκρούσεις στη Συρία.

Από τη στιγμή που η αστυνομία ξεκίνησε την επιδρομή στην ιδιοκτησία στο Verviers, «Ορισμένοι ύποπτοι άνοιξαν αμέσως πυρ με αυτόματα όπλα εναντίον των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.» Ο κ Van Der Sypt είπε ότι οι πυροβολισμοί διήρκεσαν «για αρκετά λεπτά» πριν οι δύο ύποπτοι πυροβοληθούν και σκοτωθούν. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι κανένας αστυνομικός ή περαστικός δεν τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Ενώ οι αρχές δεν έχουν δώσει καμία περαιτέρω πληροφορία σχετικά με την έρευνα ή την ταυτότητα των υπόπτων, είπαν ότι οι συγκεκριμένοι ήταν σε θέση να αυξήσουν το επίπεδο συναγερμού της εθνικής ασφαλείας του Βελγίου.

Οι αρχές στις Βρυξέλλες, ήταν ήδη σε επιφυλακή μετά τα γεγονότα με τον Mehdi Nemmouche – έναν Γάλλο που είχε επιστρέψει από τη Συρία – ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε τέσσερις ανθρώπους σε ένα εβραϊκό μουσείο στις Βρυξέλλες τον περασμένο Μάιο.

Δεν έγινε γνωστό αν η ενέργεια αυτή συνδέεται με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της γαλλικής αστυνομίας να εντοπίσει τους πιθανούς συνεργούς στις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας στο Παρίσι στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo.

Πριν από τα γεγονότα στο Verviers, οι βελγικές αρχές είχαν ανακοινώσει τη σύλληψη ενός άνδρα στο Charleroi, κοντά στα γαλλικά σύνορα, με την κατηγορία της προμήθειας πυρομαχικών στον Amedy Coulibaly, το άνθρωπο που πυροβόλησε και σκότωσε τέσσερις Εβραίους στο σούπερ μάρκετ Hyper Cacher στο Παρίσι την περασμένη Παρασκευή.

Ο άνδρας παραδόθηκε οικειοθελώς στην αστυνομία, υποστηρίζοντας ότι είχε εξαπατηθεί από τον Coulibaly σε μια συμφωνία για την αγορά ενός αυτοκινήτου, αλλά αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στις πωλήσεις όπλων.

Πηγές
Reuters
Independent

Παλαιότερα άρθρα: