2 χρόνια με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο για τον Πετρέους

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο πρώην στρατιωτικός διοικητής των ΗΠΑ και διευθυντής της CIA Ντέιβιντ Πετρέους καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή, ενώ παράλληλα, του επιβλήθηκε πρόστιμο 100.000 δολαρίων, αν και είχε ήδη γλιτώσει την ποινή φυλάκισης την Πέμπτη, όταν και ομολόγησε την ενοχή του για κακό χειρισμό διαβαθμισμένων πληροφοριών.

Ο απόστρατος στρατηγός, απολογήθηκε, καθώς παραδέχτηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, ότι έδωσε απόρρητες πληροφορίες στην ερωμένη του, που συνέτασσε τη βιογραφία του. Παράλληλα, συμφώνησε στην κατηγορία στο βαθμό του πλημμελήματος περί της μη εξουσιοδοτημένης απόσπασης και διατήρησης διαβαθμισμένου υλικού.

Η παραδοχή της ενοχής σηματοδότησε έτσι και τη λήξη ενός δυσάρεστου κεφαλαίου για έναν άνθρωπο που περιγράφεται σε επιστολές προς το δικαστήριο ως ένας από τους καλύτερους στρατιωτικούς ηγέτες της γενιάς του. Ο 62χρονος Πετρέους, ειδικός σε θέματα καταπολέμησης εξεγέρσεων, με διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Princeton, υπηρέτησε ως ανώτατος διοικητής των ΗΠΑ στους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και εθεωρείτο κάποτε πιθανός υποψήφιος τόσο για την αντιπροεδρία όσο και για τον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ.

Εντούτοις, παραιτήθηκε από τη CIA το 2012, όταν αποκαλύφθηκε ότι διατηρούσε ερωτικές σχέσεις με την βιογράφο του, επίσης αξιωματικό του στρατού, Πόλα Μπρόντγουελ. Κι αυτό παράλληλα με τις κατηγορίες του δικαστικού εγγράφου που υπογράφηκε από τον Πετρέους και τους εισαγγελείς, σύμφωνα με τις οποίες το 2011, λίγο πριν γίνει διευθυντής της CIA, έδωσε παράτυπα πρόσβαση σε επίσημα έγγραφα στη Μπρόντγουελ.

Γνωστά ως «μαύρα βιβλία», τα σχετικά έγγραφα περιείχαν διαβαθμισμένες πληροφορίες, όπως τις ταυτότητες συγκεκαλυμμένων αξιωματικών, κωδικοποιημένες πληροφορίες, την πολεμική στρατηγική των ΗΠΑ, δυνατότητες συλλογής πληροφοριών, διπλωματικές επαφές, αλλά και  πληροφορίες από τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με τα αρχεία του δικαστηρίου.

Ο Πετρέους κατηγορήθηκε επίσης για ανάρμοστη αποθήκευση διαβαθμισμένου υλικού στην κατοικία του στη Βιρτζίνια, καθώς και για τις ψευδείς μαρτυρίες ενώπιον του FBI τον Οκτώβριο του 2012 ότι ο ίδιος δεν είχε μοιραστεί καμία διαβαθμισμένη πληροφορία με τη Μπρόντγουελ.

Ο Αμερικανός εισαγγελέας Τζέιμς Μελέντερς σημείωσε από την πλευρά του ότι ο Πετρέους είχε επιφορτιστεί με τον χειρισμό των σημαντικότερων μυστικών της κυβέρνησης και  τελικά «Ο κατηγορούμενος πρόδωσε την εμπιστοσύνη που απολάμβανε».

Να σημειωθεί ότι ο Πετρέους εκτελεί πλέον χρέη προέδρου στη δεξαμενή σκέψης για ζητήματα οικονομίας και γεωπολιτικής της εταιρείας Kohlberg Kravis Roberts, το KKR Global Institute. Ο Λευκός Οίκος, επίσης, εξακολουθεί να τον συμβουλεύεται για ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

Πηγές

Reuters
New York Times

Παλαιότερα άρθρα: