6 πράγματα που σίγουρα δεν γνώριζες για το ρούμι

Διαβάστε επίσης

Είναι ευρέως γνωστό ότι το ρούμι παρασκευάζεται από μελάσα, βρασμένο δηλαδή χυμό ζαχαροκάλαμου. Η φήμη του ως «ναυτικού ποτού» κρατάει από τα πρώτα υπερπόντια, αποικιοκρατικά ταξίδια των Ευρωπαίων στους τροπικούς. Καθότι το προσφιλές τζιν –συχνά– τελείωνε μεσοπέλαγα, οι πλοίαρχοι, για να κρατήσουν το πλήρωμα ήρεμο (με τόσους ναυτολογημένους μαχαιροβγάλτες, υπήρχε σοβαρός λόγος), προμηθεύονταν αλκοόλ από κάθε δυνατή διαθέσιμη πηγή.

Η εγγενής, ωστόσο, «ιδιοτροπία» του ζαχαροκάλαμου να προτιμά ιδιαίτερα τα θερμά κλίματα, οδήγησε κάθε προσπάθεια καλλιέργειάς του στον Παλαιό Κόσμο σε παταγώδη αποτυχία. Αυτό το γεγονός, όμοια με τη δυσφορία που προκαλούσαν οι τροπικές συνθήκες (ζέστη, πυρετοί) στους Ευρωπαίους, την ξαφνική δημοφιλία του ουίσκι αλλά και την αμερικανική επανάσταση, επέφεραν μια ύφεση στην κατανάλωση του «εξωτικού» αποστάγματος. Όσο κι αν φαίνεται γελοίο, η σύγχρονη ιστορία του ποτού οφείλει πολλά στον κλιματισμό, αφού το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα η δυνατότητα διαμόρφωσης της θερμοκρασίας κατά το δοκούν αύξησε κατακόρυφα την τουριστική κίνηση σε περιοχές όπου το ρούμι παρέμενε πάντα κυρίαρχο και ως εκ τούτου ωφέλησε τη διάδοσή του. Πάντα, όμως, ορισμένες γαργαλιστικές λεπτομέρειες είναι διαφωτιστικότερες από οποιαδήποτε ιστορική αναδρομή:

* Οι Άγγλοι ναυτικοί είχαν δώσει στο ρούμι το μακάβριο όνομα Nelson’s Blood. O θρύλος λέει ότι, για να διατηρηθεί το πτώμα του ναυάρχου Νέλσον σε καλή κατάσταση κατά τη μεταφορά του στην πατρίδα, είχαν γεμίσει το φέρετρο με ρούμι. Το πλήρωμα, βλέποντας τόσα λίτρα αλκοόλ να πηγαίνουν χαμένα (και προφανώς αδιαφορώντας για το νεκρό), τρύπησε το ξύλο και ήπιε το περιεχόμενο!

* Οι βόρειες ΗΠΑ και ο Καναδάς ως αντάλλαγμα για το ρούμι προμήθευαν στις αποικίες ξυλεία και αποξηραμένο μπακαλιάρο. Το ψάρι, μέχρι και στις μέρες μας, θεωρείται εξαίρετο έδεσμα στην Καραϊβική.

* Οι Βρετανοί την είχαν πάει μακρύτερα τη βαλίτσα: για το ρούμι που έστελναν στα λιμάνια της δυτικής Αφρικής πληρώνονταν σε σκλάβους. Μεγάλη πλειοψηφία των τελευταίων ταξίδευε αργότερα στην Καραϊβική και στη Νότια Αμερική, με σκοπό να εργαστεί –πού αλλού;– στις φυτείες ζαχαροκάλαμου. Επιχειρηματικό δαιμόνιο λέγεται αυτό…

* Οι κυβερνήτες των αποικιών δελέαζαν με ρούμι τα πλοία, ώστε να παρατείνουν την παραμονή τους στην περιοχή, αφού η παρουσία τους απέτρεπε τις επισκέψεις πειρατών.

* Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία εισάγουν σήμερα ρούμι από τις πρώην αποικίες τους για παλαίωση και εμφιάλωση. Η Γερμανία και η Γαλλία εισάγουν και αυτές το ποτό για να το αναμείξουν με δικής τους παραγωγής αποστάγματα. Οι ΗΠΑ, πάλι, παρασκευάζουν δικό τους, αλλά το βαφτίζουν Καραϊβικής.

* Λόγω κλιματικών συνθηκών και σύνθεσης, το ρούμι παλαιώνει στους δικούς του ρυθμούς. Αυτό χονδρικά σημαίνει ότι για ένα aňejo εφτά χρόνια παραμονής στο βαρέλι ισοδυναμούν με 15 χρόνια παλαίωσης για ένα ουίσκι. Σημειωτέον, υπάρχουν ρούμι με ηλικία που ξεπερνά τα 18 χρόνια.

COCKTAILS

Το ρούμι πίνεται πολύ ευχάριστα σκέτο (ειδικά τα σκούρα aňejo) και αποτελεί βάση για 4 εξαιρετικά cocktails που πρέπει να δοκιμάσεις:

Jamaica Sunday

2 μεζούρες Captain Morgan

1 κουτ. γλυκ. μέλι

1/2 μεζούρα χυμό λάιμ

2 μεζούρες ανθρακ. λεμονάδα

Μια φέτα λάιμ

Σε χωριστό ποτήρι ανακατεύεις το ρούμι με το μέλι, μέχρι αυτό να διαλυθεί. Ρίχνεις το μείγμα σε ένα old fashioned με πάγο, προσθέτεις το λάιμ και αναδεύεις. Απογεμίζεις με τη λεμονάδα και γαρνίρεις με μια φέτα λάιμ. Γευστικό, αλλά και θρεπτικότατο (ας είναι καλά το μέλι).

Continental

1 1/2 μεζούρα Bacardi

1/2 μεζούρα κρέμα μέντας

1/2 μεζούρα χυμό λάιμ

Χτυπάς όλα τα υλικά δυνατά στο σέικερ και αδειάζεις σε «σωλήνα» με πάγο. Εναλλακτικά, χτυπάς με πάγο και σουρώνεις σε ποτήρι του martini. Τελειώνεις με λίγα φύλλα μέντας. Αν δε σου βγει πράσινο, το ξανακάνεις από την αρχή.

Queen’s Park Swizzle

2 μεζούρες Pampero Aňejo Especial

1/2 μεζούρα σιρόπι ζάχαρης

3/4 μεζούρας χυμό λάιμ

Φρέσκια μέντα

Ανγκοστούρα

Βάζεις τη μέντα, το λάιμ και το σιρόπι σε ένα ποτήρι του mojito και ανακατεύεις χωρίς να θρυμματίσεις τα φύλλα μέντας. Γεμίζεις το ποτήρι με πάγο, συμπληρώνεις με ρούμι και προσθέτεις μια τζούρα ανγκοστούρα. Αναδεύεις δυνατά και γαρνίρεις με μια φλούδα λάιμ και ένα κλαράκι μέντας. Μπορεί να μοιάζει με mojito, αλλά δεν είναι.

Hemingway Daquiri

1 μεζούρα Havana Club Aňejo Blanco

1/4 μεζούρας λικέρ μαρασκίνο

1/2 μεζούρα χυμό γκρέιπφρουτ

1/2 μεζούρα σιρόπι ζάχαρης

1/2 μεζούρα χυμό λάιμ

Πηγή: playboy.gr

Παλαιότερα άρθρα: