70% των πολιτών ζητά κυβέρνηση συνεργασίας

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί να γίνει συνεργασία μετά τις εκλογές, όπως φαίνεται ε δημοσκόπηση της Marc που δημοσιεύεται σήμερα στο Έθνος της Κυριακής.
Το 70% ζητά να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ η απόσταση των δύο πρώτων παραμένει στα όρια του αμελητέου. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ έχουν διαφορά 0,4%.

Οι αναποφάσιστοι παραμένουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό, 14%, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη οποιαδήποτε πρόβλεψη του αποτελέσματος, αφού μεγάλο μέρος τους θα κινηθεί προς το ένα ή το άλλο πολιτικό κόμμα.
Πάντως η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια από τη δυναμική της Νέας Δημοκρατίας, δεδομένου ότι οι μισοί περίπου ψηφοφόροι του Ιανουαρίου, προς το παρόν δεν αποφασίζουν αν θα ξαναψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία από την άλλη είναι πιο κοντά στο ‘ταβάνι’ της αλλά κερδίζει διαρκώς χαμένους ψηφοφόρους από τα κόμματα που τους είχα πάρει στις προηγούμενες εκλογές και επί κυβερνήσεως Σαμαρά.

Στη δημοσκόπηση φαίνεται επίσης ότι οι μισοί ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, επιθυμούν κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή των δύο μονομάχων.
Παράλληλα, δυσαρεστημένη είναι η πλειοψηφία από τη διαπραγμάτευση, ενώ επτά στους δέκα αποκλείουν το Grexit.

Παλαιότερα άρθρα: