Αβραμόπουλος: Διαμόρφωση ευρωπαϊκής πολιτικής για την επιστροφή των παράτυπων προσφύγων

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Σε πρόσφατη Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών των χωρών των G6 που πραγματοποιήθηκε στην Δρέσδη με την συμμετοχή των Υπουργών Εσωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και της υπουργού Δικαιοσύνης και του υφυπουργού Εσωτερικών των ΗΠΑ, ο Επίτροπος της ΕΕ για την Μετανάστευση, των Εσωτερικών Υποθέσεων και της Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες ης Ευρωπαϊκής Επιτροπής που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Μετανάστευση.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν οι μεταναστευτικές προκλήσεις και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και των εγκλημάτων που γίνονται στον κυβερνοχώρο.

Συγκεκριμένα ο Επίτροπος δήλωσε ότι: «Ενισχύουμε την κοινή μας δράση κατά των διακινητών. Βοηθούμε τα κράτη-μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης, δίνοντας νόημα στην έννοια της αλληλεγγύης. Υποστηρίζουμε μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική επιστροφής παράτυπων οικονομικών μεταναστών, που δεν έχουν το δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ. Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις “Τρίτων” και “Ποσειδών” για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών. Επιδιώκουμε την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης και υποστηρίζουμε την δημιουργία κέντρων πολλαπλών χρήσεων σε τρίτες χώρες, όπως στο Νίγηρα, διαπιστώθηκε η ανάγκη για αλληλεγγύη αλλά και, ταυτόχρονα, για τήρηση των κανόνων ώστε να αποτρέπονται οι καταχρήσεις του συστήματος».

Σε σχέση με την μετεγκατάσταση και επανεγκατάσταση ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε ότι θα συζητηθεί στο προγραμματισμένο για τις 16 Ιουνίου Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων και σημείωσε ότι: « το μέτρο της επανεγκατάστασης 20.000 προσφύγων από τρίτες χώρες στην ΕΕ και μετεγκατάστασης 40.000 μεταναστών που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας εντός της ΕΕ είναι αρκετά λογικά, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα πάνω από 6.000 μετανάστες κατέφυγαν στην ΕΕ». Τόνισε δε ότι «όταν συζητάμε για τη μετανάστευση, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τη συνολική εικόνα του ζητήματος».

Για την αυξανόμενη εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στην πρόθεσή του «να αναπτυχθεί συνεργασία με φορείς του Διαδικτύου, προκειμένου να μειώσουμε την προσβασιμότητα σε τρομοκρατικό υλικό και να καταπολεμήσουμε την εγκληματικότητα».

Αξίζει να αναφερθεί πως η Γαλλία και Γερμανία με κοινή δήλωση τους υποστήριξαν την πρόταση που κατέθεσε η Επιτροπή με την Ευρωπαϊκή Ατζέντα Μετανάστευσης, η οποία περιλαμβάνει μέτρα τα οποία έχουν ως στόχο τη διασφάλιση καλύτερης κατανομής ευθυνών και την καλλιέργεια αλληλεγγύης στο εσωτερικό της ΕΕ για την διαχείριση της αυξανόμενης ροής μεταναστών.

Συμπερασματικά, το θέμα της μετανάστευσης αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικότερα πολιτικά ζητήματα που απασχολούν όλες τις χώρες ανεξαρτήτως της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης που διαβιούν. Ακόμη, είναι πολύ θετικές οι προτάσεις του Επίτροπου, καθώς αντιμετωπίζουν στο έπακρο το πρόβλημα και διορθώνουν τις λανθασμένες μεταρρυθμίσεις προηγούμενων αποφάσεων της ΕΕ.

Βέβαια, για να πετύχει αυτή η πολιτική θα πρέπει να υπάρξει και η ομαλή συνεργασία των κρατών μελών της Ένωσης όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στα έργα, καθώς έπρεπε ήδη η ΕΕ με όλες αυτές τις δομές που διαθέτει να είχε προχωρήσει στην οικοδόμηση μία κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής αντιμετώπισης της μετανάστευσης, διότι πλέον είναι αλληλένδετες οι συνέπειες του προβλήματος αυτού.

Παλαιότερα άρθρα: