Αφού ο Τσίπρας δε βάζει την υπογραφή του, η Ευρώπη θα τον δεσμεύσει αλλιώς (;)

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός,

Η πρόταση που έχει ακουστεί και θα συζητηθεί στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφορά μια ρύθμιση που ορίζει ότι η χρήση προληπτικής γραμμής στήριξης που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, θα είναι δυνατή μόνο σε περίπτωση που οι αγορές αποκλείσουν την Ελλάδα χωρίς η ίδια να ευθύνεται για αυτό. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αν η ελληνική οικονομία βρεθεί σε θέση ανάγκης της προληπτικής γραμμής στήριξης, η οποία θα έχει ισχύ μέχρι το 2015, λόγω δικών της επιλόγων, τότε δε θα της παρασχεθεί βοήθεια.

Αυτό σημαίνει λογικά ένα πράγμα.  Αν μια επόμενη κυβέρνηση αποφασίσει να ακολουθήσει πολιτικές που θα τσαντίσουν τις αγορές, οι εταίροι μας θα μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να παράσχουν βοήθεια στην Ελλάδα, αφού μόνη της επέλεξε να δημιουργήσει πρόβλημα.

Πρακτικά, ενώ ο Τσίπρας δε θα δεχόταν να βάλει ποτέ την υπογραφή του ως αξιωματική αντιπολίτευση, αυτή η ρύθμιση θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός προηγουμένου που μια πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δε θα μπορούσε να αγνοήσει.

Σε κάθε περίπτωση αυτό είναι μέρος μιας συζήτησης που είναι ακόμα σε διαπραγματευτικό στάδιο και δε θα λήξει πριν το τέλος της Συνόδου Κορυφής το Δεκέμβριο. Μέχρι τότε θα έχουν μεσολαβήσει η αξιολόγηση της Τρόικας το Νοέμβριο αλλά και η ολοκλήρωση του κρας τεστ των ελληνικών τραπεζών τα οποία αναμένεται να δημοσιευθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μεθαύριο.

Δε γνωρίζουμε λοιπόν αν και με ποια μορφή θα τεθεί στο τραπέζι η εν λόγω πρόταση, όπως άλλωστε και ποια θα είναι η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτήν. Πάντως θα πρέπει να προσέξουν πολύ οι κυβερνόντες οι οποίοι πολλές στιγμές στο παρελθόν, έδειξαν να τους απασχολεί περισσότερο η σύγκρουσή τους με το ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό, παρά οι διαπραγματεύσεις στο εξωτερικό. Αν καλοδεχθούν έναν κανονισμό σαν αυτόν προκειμένου να δεσμεύσουν το ΣΥΡΙΖΑ και να έχουν ένα ισχυρό προεκλογικό χαρτί, θα έχουν βάλει τη χώρα σε μια μέγγενη που για οποιαδήποτε επόμενη κυβέρνηση θα είναι ασφυκτική, μην αφήνοντας περιθώριο για κανενός είδους πολιτικές αποφάσεις χωρίς την έγκριση των εταίρων.

Παλαιότερα άρθρα: