Αυστηρό μήνυμα των δανειστών: Κλείστε τις «τρύπες» και μετά τα 7,7 δισ. ευρώ

Διαβάστε επίσης

Διαβεβαιώσεις για διευθέτηση όλων των εκκρεµοτήτων πριν από την αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συµβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισµού Σταθερότητας (ΕΜΣ), ώστε να αποφασιστεί η εκταµίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ, έδωσε χθες στους Ευρωπαίους δανειστές ο υπουργός Οικονοµικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο ΕΜΣ είχε προγραµµατίσει για χθες δύο συνεδριάσεις, η πρώτη του εκτελεστικού συµβουλίου (υπουργοί Οικονοµικών της ευρωζώνης) για να επικυρώσει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η δεύτερη του διοικητικού συµβουλίου για να εγκρίνει τη δόση. Τελικά έγινε µόνο η πρώτη συνεδρίαση.

Αναβολή Ειδικότερα, ο επικεφαλής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ, διαπιστώνοντας ότι δεν τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις για την εκταµίευση της δόσης, γιατί υπάρχουν ακόµη κάποιες εκκρεµότητες, αποφάσισε να αναβάλει τη συνεδρίαση του διοικητικού συµβουλίου.

Ορισε, όµως, νέο ραντεβού αύριο Παρασκευή και αυτό το έκανε µετά τη διαβεβαίωση που έλαβε από την κυβέρνηση ότι όλες οι εκκρεµότητες θα κλείσουν µέσα στις επόµενες ώρες. Σύµφωνα µε πηγή των θεσµών, στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οι- κονοµικών της ευρωζώνης (εκτελεστικό συµ- βούλιο ΕΜΣ), ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε τους οµολόγους του ότι όλες οι εκκρεµότητες θα διευθετηθούν µέσα στις επόµενες ώρες και σε κάθε περίπτωση πριν από την αυριανή συνεδρίαση.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του εκτελεστικού συµβουλίου του ΕΜΣ εγκρίθηκε το νέο επικαιροποιηµένο µνηµόνιο που προέκυψε από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ αύριο, κατά πάσα πιθανότητα, θα αποφασιστεί και η εκταµίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Στη σχετική ανακοίνωση υπογραµµίζεται ότι υιοθετήθηκε το έγγραφο που επικαιρο- ποιεί τις δεσµεύσεις για µεταρρυθµίσεις που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση στο αρχικό Μνηµόνιο που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2015.

Στο πλαίσιο αυτό, το εκτελεστικό συµβούλιο συζήτησε τις εκκρεµείς νοµικές υποθέσεις που αφορούν τους εµπειρογνώµονες του TAIΠE∆ και τους υπαλλήλους της ΕΛ.ΣΤΑΤ., καθώς και την πρόοδο στα προαπαιτούµενα του ∆ΝΤ. Σύµφωνα µε την πηγή των θεσµών, σε ό,τι αφορά τους Ευρωπαίους δανειστές, αυτά που απέµεναν να γίνουν είναι ελάχι- στα, γιατί µετά την αναίρεση της απόφασης του Συµβουλίου Εφετών, η οποία προέβλεπε τη δίωξη των τριών εµπειρογνωµόνων του ΤΑΙΠΕ∆, το θέµα βαίνει προς επίλυση, αλλά θετικά εξελίσσεται και το άλλο ζήτηµα µε τον πρώην επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Ο υπουργός Από την Αθήνα χθες ο κ. Τσακαλώτος δήλωνε «βέβαιος κατά 100% ότι την Παρασκευή θα αποφασιστεί η εκταµίευση της δόσης», επαναλαµβάνοντας ότι οι εκκρεµότητες θα έχουν διευθετηθεί µέχρι και σήµερα. Οπως ανέφερε, από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη προέκυψε η ανάγκη για µια επιπλέον υπουργική απόφαση για τον εξωδικαστικό µηχανισµό και µια απόφαση για το άνοιγµα του επαγγέλµατος του µηχανικού.

Σε ό,τι αφορά όµως τη νοµική γνωµοδότηση περί της συνταγµατικότητας των περικοπών των συντάξεων που έχουν αποφασιστεί για το 2019, είπε ότι το θέµα θα λυθεί αλλά σε µεταγενέστερο χρόνο. Τέλος, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Capital, ο επίτροπος αρµόδιος για τα οικονοµικά Πιέρ Μοσκοβισί αποστασιοποιήθηκε από δηµοσιεύµατα που τον ήθελαν ως υπεύθυνο για τις υπερβολικές προσδοκίες της Αθήνας για χρέος και QE.

Παλαιότερα άρθρα: