Αγωνία για 5χρονο που νόσησε από κορωνοϊό – Διασωληνωμένος στη ΜΕΘ με σπάνιο υπερφλεγμονώδες σύνδρομο

Διαβάστε επίσης

Μάχη για τη ζωή του δίνει ένα 5χρονο αγόρι που νοσηλεύεται διασωληνωμένο στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παίδων», με σπάνιο πολυσυστημικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο.

Το σπάνιο σύνδρομο (MIS-C) εμφανίζεται σε παιδιά 2-4 εβδομάδες μετά τη νόσησή τους από τον κορωνοϊό. Το σύνδρομο δημιουργεί καρδιολογικά προβλήματα.

Ο 5χρονος δεν νοσεί με κορωνοϊό, αλλά έχει υψηλά αντισώματα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ. Το παιδί είχε νοσήσει από κορωνοϊό πριν από μερικές εβδομάδες, ενώ σήμερα το τεστ του είναι αρνητικό, αναφέρει η ιστοσελίδα iatropedia.

Το πολυσυστημικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο σε παιδιά μοιάζει με τη νόσο «Καβασάκι» και είχε προκαλέσει ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα την περασμένη άνοιξη, όταν εντοπίστηκε στις ΗΠΑ και στη συνέχεια στην Ευρώπη, σε περιοχές με «βαρύ» επιδημιολογικό φορτίο κορωνοϊού.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου, που συνήθως εμφανίζεται σε παιδιά και νέους χωρίς υποκείμενα νοσήματα, διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Σε γενικές γραμμές μοιάζουν με εκείνα της σπάνιας νόσου «Καβασάκι», η οποία προκαλεί κυρίως φλεγμονή στα τοιχώματα των αρτηριών και των άλλων αιμοφόρων αγγείων, κάτι που σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι πυρετός, πόνοι στην κοιλιά, εμετοί, διάρροια, εξανθήματα στο δέρμα, κόπωση κ.α.

Τα αίτια και στις δύο περιπτώσεις παραμένουν ένα μυστήριο. Οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό ότι μερικοί άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση για υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος τους απέναντι στους παθογόνους μικροοργανισμούς, η οποία γυρνά «μπούμερανγκ» στον οργανισμό.

 

Παλαιότερα άρθρα: