Αγωγή 25.000 χρηστών κατά του facebook για παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων

Διαβάστε επίσης

Σταχυολογεί ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

25.000 χρήστες του facebook κατέθεσαν αγωγή εναντίον της εταιρίας κοινωνικής δικτύωσης, κατηγορώντας την ότι χρησιμοποίησε προσωπικά τους δεδομένα παράνομα.

Ο Μαξ Σρεμς, ένας Αυστριακός νομικός και υπέρμαχος της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, κατέθεσε σήμερα επισήμως την αγωγή αυτή, την οποία αναμένεται τώρα να εξετάσει το αυστριακό δικαστήριο.

Είναι ίσως η μεγαλύτερη νομική διαδικασία που έχει κινηθεί ποτέ εναντίων ιστοτόπου social media. Οι 25.000 καταγγέλλοντες ζητούν 500 ευρώ έκαστος από το Facebook, το οποίο κατηγορούν μεταξύ άλλων ότι συμμετέχει στο πρόγραμμα παρακολούθησης της NSA (Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ) υπό την ονομασία prism.

Σιγήν ιχθύος τηρεί προς το παρόν το facebook αναφορικά με το θέμα. Αυτό που από την πλευρά μας υποθέτουμε είναι ότι το πιθανότερο είναι ότι έχει νομική κάλυψη έστω τυπική για τη συνεργασία του με το NSA. Το πρόβλημα που προκύπτει είναι αν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του facebook σε ολόκληρο τον κόσμο υπόκεινται στην αμερικάνικη νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων ή στην εκάστοτε χώρα που το facebook δραστηριοποιείται.

«Ζητάμε από το Facebook να σταματήσει τη μαζική παρακολούθηση, να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη πολιτική προστασίας της προσωπικής ζωής και να πάψει να συλλέγει τα δεδομένα προσώπων που δεν διαθέτουν καν λογαριασμό σε αυτό.» ήταν η δήλωση του Σρεμς, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το 2011, όταν ο Σρεμς ήταν ακόμη φοιτητής, είχε προσφύγει εναντίον του συγκεκριμένου ιστότοπου ενώπιον της Ιρλανδικής Αρχής Προστασίας της Προσωπικής Ζωής, καθώς τα κεντρικά γραφεία του Facebook στην Ευρώπη βρίσκονται στο Δουβλίνο.

Τότε η Αρχή αυτή είχε δικαιώσει τον Αυστριακό και είχε ζητήσει από το Facebook να αποσαφηνίσει την πολιτική του σε ό,τι αφορά τα προσωπικά δεδομένα, κάτι που γινόταν για πρώτη φορά.

Έκτοτε ο Σρεμς έχει ανοιχτούς λογαρισμούς με το facebook του οποίου έχει γίνει μόνιμος μπελάς.

Πηγή: imerisia.gr

Παλαιότερα άρθρα: