Αλέξη Τσίπρα θα είμαι μαζί σου αν…

Διαβάστε επίσης

Γράφει η Ηρώ Ράντου

O μύθος του Αισώπου με τον ψεύτη βοσκό που έπεσε θύμα της φάρσας, του ψέματος και της ανευθυνότητάς του είναι γνωστός σε όλους. Η αναλογία αυτού του γνωστού μύθου όμως με την ελληνική πραγματικότητα είναι αξιοπρόσεκτη.

Ο ανεύθυνος και ψεύτης βοσκός δεν είναι άλλος από την ίδια την Ελλάδα. Για πολλά χρόνια οι ανεύθυνες κυβερνήσεις της χώρας έκαναν το ακριβώς αντίθετο από το να εξασφαλίζουν την μακρόπνοη ευημερία του λαού. Υποθήκευαν αδιάφορα το μέλλον του κατασπαταλώντας πολύτιμους κοινοτικούς και εθνικούς πόρους και διογκώνοντας το παραγωγικό έλλειμμα της χώρας.

Έτσι η χώρα έφτασε στο οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο. «Βοήθεια, Βοήθεια!» φώναξε τότε η Ελλάδα στους συγχωριανούς-εταίρους της. «Οι λύκοι των αγορών απειλούν την οικονομία μου!». Οι συγχωριανοί-εταίροι έτρεξαν αμέσως για να ανταποκριθούν στο πρόβλημά της Ελλάδας με την παροχή προγράμματος βοήθειας. Με μία όμως προϋπόθεση: Να κάνει η χώρα όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε κάποια στιγμή να μπορεί να στέκεται μόνη στα πόδια της χωρίς δανεικά και επιπλέον βοήθεια.

Η βοήθεια όμως που ζήτησε η Ελλάδα, ήταν στην πραγματικότητα μια φάρσα. Γιατί ήθελε οικονομική βοήθεια χωρίς να θέλει ταυτόχρονα να διορθώσει τις χρόνιες παθογένειές της. Ακολούθησε επιλεκτικά τις συμβουλές των εταίρων εφαρμόζοντας μερικώς τα συμφωνηθέντα με αποτέλεσμα να χρειάζονται στη συνέχεια όλο και περισσότερα υφεσιακά  μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Καμία αξιοσημείωτη περιστολή κρατικών δαπανών, καμία ουσιαστική αναδιάρθρωση του προβληματικού κράτους. Καμία εξαίρεση των δημοσίων επενδύσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους λόγω της επενδυτικής άπνοιας για την τόνωση της ανάπτυξης. Καμία προσπάθεια για την πάταξη της εκτεταμένης φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, την εκμηδένιση του πελατειακού καπιταλισμού και τον έλεγχο της ντόπιας οικονομικής ολιγαρχίας. Το αποτέλεσμα; Η ιδιωτική οικονομία επλήγη καίρια, η ανεργία εκτοξεύθηκε και η φτώχεια και η ανέχεια παγιώθηκαν.

Ύστερα από αυτό, ο βοσκός-Ελλάδα ζήτησε εκ νέου βοήθεια για να σώσει το κοπάδι. Να σου λοιπόν τα ίδια καμώματα, κάπως παραλλαγμένα αυτή τη φορά, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης. «Λύκοι, λύκοι συγχωριανοί!» φώναξε. «Έχουμε ανθρωπιστική κρίση!». Και πάλι όμως οι εταίροι έτρεξαν να παράσχουν οικονομική βοήθεια με μοναδικό όρο να εφαρμοστούν πράγματι τα συμφωνηθέντα.

Τα συμφωνηθέντα όμως αυτή την τελευταία φορά δεν εφαρμόστηκαν ούτε καν μερικώς. Με αποτέλεσμα, την δύσκολη κατάσταση που σήμερα βιώνουμε:  Κλειστές τράπεζες, capital controls, παράλυση της πραγματικής οικονομίας, μεγαλύτερη ύφεση και ανεργία και απειλή Grexit.

H Ελλάδα ζητά σήμερα και πάλι βοήθεια από τους εταίρους με πιο ευνοϊκούς όρους. Είναι όμως οι εταίροι έτοιμοι να την πιστέψουν ότι θέλει πράγματι να σωθεί; Η θα της γυρίσουν την πλάτη με αποτέλεσμα οι πεινασμένοι λύκοι της δεινής οικονομικής πραγματικότητας να έρθουν για να κατασπαράξουν ότι απέμεινε; Αλέξη Τσίπρα, θα είμαι μαζί σου αν καταφέρεις να αποφύγεις την ολική καταστροφή κλείνοντας συμφωνία και εφαρμόζοντας στη συνέχεια όσα δεν τόλμησαν οι προηγούμενοι.  Και, κυρίως, μαζί σου θα είναι όλοι οι Έλληνες.

Παλαιότερα άρθρα: