Αλήθεια, είναι τόσο δύσκολο να πλένουμε τα χέρια μας;

Διαβάστε επίσης

Η εξάπλωση του κορονοϊού έχει φέρει σε κόκκινο συναγερμό ολόκληρο τον πλανήτη. Σχολεία κλείνουν προσωρινά, μεγάλα events ακυρώνονται και φήμες θέλουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο να αναβάλλονται ή ακόμη στην χειρότερη περίπτωση να μην ξεκινήσουν ποτέ. Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα η Ιερά Σύνοδος ανακοινώνει πως «δε μεταδίδεται καμία ασθένεια μέσω της Θείας Κοινωνίας», κάτι που αποτελεί τουλάχιστον επικίνδυνο (για να μην το χαρακτηρίσουμε εγκληματικό) για την δημόσια υγεία.

Όπως και να ‘χει, ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος. Η καλύτερη κίνηση που οφείλουμε να πραγματοποιήσουμε είναι να ακολουθήσουμε τις συμβουλές των ειδικών, με τους επιστήμονες να ψάχνουν απεγνωσμένα να μας μιλήσουν για την τέλεια ισορροπία μεταξύ της επικινδυνότητας και του πανικού, που ακούει στο όνομα «πρόληψη». Το μήνυμα που μας στέλνουν είναι ξεκάθαρο: «Πλύνετε τα χέρια σας συχνά. Πιο συχνά από το συνηθισμένο και περισσότερο από ότι κάνατε προηγουμένως». Μπορεί να το έχετε ακούσει αυτό αλλά οι γιατροί έχουν δίκιο να επαναλαμβάνουν αυτή τη συμβουλή. Μάλιστα το αμερικανικό CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών) έχει αναφέρει μία μελέτη όπου αποδεικνύεται ότι μόλις το 31% των ανδρών πλένουν τα χέρια τους. Αλήθεια, τι διάολο συμβαίνει με την περίπτωσή τους;

Το να μην σκουπίζεις τα χέρια σας όταν επιστρέφεις από τουαλέτα είναι φυσικά ένα πρόβλημα υγιεινής αλλά όταν μιλάμε για υποθέσεις όπως ο κορονοϊός είναι απαραίτητο να αναφερθούμε σε αυτό. Η γρίπη που είναι υπεύθυνη για χιλιάδες θανάτους δεν είναι ένα αστείο ζήτημα και πριν μας πιάσει πανικός ή τα αφήσουμε όλα στον Πανάγαθο, καλό είναι να ακούσουμε όσα έχει να μας πει η επιστήμη. «Όλα εξαρτώνται από το ποιος είσαι», λέει η Dr Celine Gounder, ειδικός των μολυσματικών ασθενειών. «Αν είσαι ο μέσος νεαρός νεαρός ή μεσήλικας, υγιής άνθρωπος, δεν πρέπει να ανησυχείς. Εάν όμως έχεις ιατρικά ζητήματα, αυτή είναι μια πολύ διαφορετική ιστορία». Η πιο εμπεριστατωμένη έρευνα για τους θανάτους που σχετίζονται με το κορονοϊό αποκαλύπτει μέχρι στιγμής ότι η ασθένεια έχει επηρεάσει κυρίως τους ηλικιωμένους. Τα παιδιά δεν έχουν δείξει μέχρι στιγμής σοβαρές ασθένειες, χωρίς να υπάρχει ιατρική εξήγηση, σε αντίθεση με τα όσα συμβαίνει με την κοινή γρίπη. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Στο να βοηθήσουμε να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού σε ευπαθείς ομάδες.

«Αυτό είναι ένα ερώτημα που οφείλουμε να κάνουμε στο εαυτό μας. Ανησυχούμε πραγματικά για όλους ή μόνο για τον εαυτό μας»;
Το ίδιο σκεπτικό υπάρχει και στο πλύσιμο των χεριών: «Δεν ανησυχώ για τον εαυτό μου αλλά ανησυχώ για τους ασθενείς μου. Ανησυχώ για τους νοσηλευτές στις αίθουσες έκτακτης ανάγκης. Αυτά είναι διαφορετικά είδη ανησυχιών», αναφέρει η Dr Gounder για να προσθέσει: «Αυτό είναι ένα ερώτημα που οφείλουμε να κάνουμε στο εαυτό μας. Ανησυχούμε πραγματικά για όλους ή μόνο για τον εαυτό μας»;

Με άλλα λόγια, ο κορονοϊός αποτελεί έκτακτη ανάγκη, διότι ακόμη και αν δεν επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την πλειοψηφία του πληθυσμού μας, είναι πιθανό ότι θα επηρεάσει τους ευάλωτους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Οφείλουμε να δείξουμε την ίδια σύνεση ακόμη και σε party ή επαγγελματικά events. Ο κορονοϊός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και αρκεί να σταθούμε 2 μέτρα μακριά από κάποιον ώστε να του τον μεταδώσουμε. Αλλά ο πιο σίγουρος τρόπος ώστε να κολλήσουμε κάποιον ή να μας κολλήσει είναι να τον αγγίζουμε με βρόμικα χέρια».

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίοι οι γιατροί ζητούν από όλους μας να πλένουμε καλά τα χέρια μας με νερό και σαπούνι. Μάλιστα στο παρακάτω video, θα δεις τον σωστό τρόπο ώστε να τα πλύνεις σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Δεν αρκεί να βάλουμε τα χέρια μας κάτω από το νερό», προειδοποιεί η Dr Gounder. «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε σαπούνι και νερό και να βεβαιωθούμε ότι έχουμε καθαρίσει όλες τις επιφάνειες των χεριών. Αντίχειρες, ανάμεσα στα δάχτυλα, παλάμη, βάσεις των χεριών και φυσικά τα νύχια μας».

Εν κατακλείδι οι εντολές των γιατρών είναι αρκετά ξεκάθαρες: Να είστε προσεκτικοί και να μην είστε ανεύθυνοι. Αυτό σημαίνει ότι παραμένουμε στο σπίτι μας εφόσον νιώθουμε άρρωστοι και προς Θεού μην προμηθεύεστε με το «κιλό» προμήθειες, όπως χειρουργικές μάσκες, που θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που πραγματικά καταπολεμούν και θεραπεύουν την ασθένεια.

Και φυσικά πλένουμε τα χέρια μας για 20 δευτερόλεπτα κάθε φορά. Το 69% των ανδρών δεν το έκανε μέχρι σήμερα. Νιώθαμε ντροπή για εσάς πριν από τον κορονοϊό, αλλά πλέον είμαστε πραγματικά απογοητευμένοι με την πάρτη σας.

Παλαιότερα άρθρα: