Αλλάζουν πολλά στα περίπτερα για την διακίνηση καπνού

Διαβάστε επίσης

Η μείωση στις εισπράξεις των φόρων από τον καπνό βρίσκεται στο επίκεντρο των προγραμμάτων κατά του λαθρεμπορίου για την κυβέρνηση. Αυτό φαίνεται και από την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για τα περίπτερα και τη διακίνηση καπνού, την οποία, εκ μέρους των ΑΝ.ΕΛ. θα στηρίξει ο Δ. Καμμένος και η οποία αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες στην Βουλή.

Σε εκδήλωση του συνδικάτου, όπως σημειώνεται στην ηλεκτρονική σελίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, ο πρόεδρός του Γιώργος Δούκας, ανέφερε ότι οι εισπράξεις του κράτους από τα τσιγάρα έχουν μειωθεί δραματικά ενώ αν παταχθεί το λαθρεμπόριο είναι δυνατόν να εισπράξει μέχρι και 5 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, το 2009 το δημόσιο εισέπραξε περίπου 4 δισ. ευρώ, και το 2014 εισέπραξε κάτω από 2,5 δισ. ευρώ, παρότι το 2009 οι τιμές ήταν μικρότερες.

Οι βιομηχανίες για να επιβιώσουν με την πτώση του τζίρου, απέσπασαν με τον τρόπο τους 1,5 δισ. από το μεικτό κέρδος των λιανέμπορων.

Στην εκδήλωση ο γενικός γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Ρεκλείτης είπε ότι η κατάσταση στον κλάδο έχει επιδεινωθεί μετά την επιλογή των καπνοβιομηχανιών να εφαρμόσουν άλλο τρόπο διανομής και διάθεσης των τσιγάρων βγάζοντας έξω τους χονδρέμπορους πρατηριούχους τσιγάρων, οι οποίοι από 150 έμειναν 15 και τα περίπτερα.

Παλαιότερα άρθρα: