Αλλάζουν σε «Βόρεια Μακεδονία» πινακίδες δρόμων και υπηρεσιών στην ΠΓΔΜ

Διαβάστε επίσης

Με βάση τις αποφάσεις που συνδέονται με την εφαρμογή των διατάξεων της Συμφωνίας των Πρεσπών, ξεκίνησε η προετοιμασία για την αλλαγή των πινακίδων στις συνοριακές διόδους της γειτονικής μας χώρας, στις διπλωματικές-προξενικές αντιπροσωπείες, καθώς και στις εισόδους των δημόσιων υπηρεσιών. Το νέο όνομα που θα αναγράφεται θα είναι το Βόρεια Μακεδονία.

Οι αλλαγές θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σε περίπου μία εβδομάδα, μετά την κύρωση από την ελληνική Βουλή του πρωτοκόλλου προσχώρησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, προβλέπεται δέσμη μέτρων και ενεργειών που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, τα οποία ρυθμίζουν την χρήση του νέου συνταγματικού ονόματος σύμφωνα με τις τροπολογίες.

Τα μέτρα προβλέπουν πως τα αρμόδια υπουργεία, τα κρατικά όργανα και θεσμοί, οι δημόσιες επιχειρήσεις και οι μετοχικές εταιρείες που υπάγονται στην ιδιοκτησία του κράτους, θα πρέπει εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας να πραγματοποιήσουν αλλαγή των πινακίδων στις συνοριακές διόδους και στα κρατικά σύνορα της χώρας μας, στις διπλωματικές-προξενικές αντιπροσωπείες, καθώς και στις εισόδους των υπηρεσιών.

Για την ίδια διαδικασία, ανάλογες συστάσεις θα λάβουν και οι μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι πρώτες υπογραφές για το πρωτόκολλο εισδοχής της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ, παρελήφθη από τα 29 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, το πρωτόκολλο εισδοχής της «Βόρειας Μακεδονίας» στη Συμμαχία και ήδη δύο κράτη άναψαν το «πράσινο φως».

Το Υπουργικό Συμβούλιο της Γερμανίας έδωσε τη συγκατάθεσή του όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η υπογραφή αναμένεται να γίνει από τους μόνιμους αντιπροσώπους της Συμμαχίας το Φεβρουάριο, ενώ θα πρέπει να ακολουθήσει η επικύρωση του πρωτοκόλλου από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα συμβάλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα όχι μόνο στον ευρωατλαντικό χώρο, δεν θα ενδυναμώσει απλώς τη διατλαντική κοινότητα, αλλά θα αποτελέσει σημαντική ώθηση για την περαιτέρω σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ και έκανε λόγο για «μια πραγματικά καλή είδηση για την Ευρώπη και για τη διατλαντική Συμμαχία».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πότε εκτιμά η γερμανική κυβέρνηση ότι θα ολοκληρωθεί η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, ο Στέφεν Ζάιμπερτ σημείωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την υπογραφή του πρωτοκόλλου, αλλά αυτό (το πρωτόκολλο) πρέπει ακόμη να υπογραφεί από τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα δε, με τις δικές του πληροφορίες, αυτό θα γίνει τον Φεβρουάριο.

Και η βουλγαρική κυβέρνηση ενέκρινε το πρωτόκολλο ένταξης της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση της Σόφιας δήλωσε ότι είχε εξουσιοδοτήσει τον εκπρόσωπο της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ να υπογράψει το πρωτόκολλο εισδοχής.

Προχωρούν οι διαδικασίες

Στο μεταξύ, στην ΠΓΔΜ, το υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της Τρίτης, υιοθέτησε σχέδιο για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας που απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών.

«Αναμένουμε εντός των επόμενων ημερών να υπογράψουμε το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής μας χώρας, Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE), Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος υποστήριξε ότι το κόμμα του, όταν κερδίσει τις εκλογές, «θα κάνει τα πάντα για να αλλάξει αυτήν τη διαδικασία», αποφεύγοντας ωστόσο να πει αν θα αναγνωρίσει την Συμφωνία των Πρεσπών. Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εφημερίδα της ΠΓΔΜ, επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας πως με τη συμφωνία «απαρνηθήκαμε το έθνος» επικαλούμενος τη ρηματική διακοίνωση που εξηγεί ότι ο όρος «nationality» υποδηλώνει την υπηκοότητα.

Παλαιότερα άρθρα: