Αμερικανική Γερουσία: Μεγάλη προσβολή για τους Χριστιανούς η κίνηση Ερντογάν

Διαβάστε επίσης

Έντονη ήταν η αντίδραση της Αμερικανικής Γερουσίας για την ιστορική πρόκληση Ερντογάν, να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί. Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι γερουσιαστές Μενέντεζ και Ρις (ηγεσία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων) εκφράζουν την αντίθεσή τους στην απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το βράδυ της Παρασκευής η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους εξέφρασε την απογοήτευση των ΗΠΑ για την κίνηση και παράλληλα εξέφρασε την ανυπομονησία των ΗΠΑ να ακούσουν ότι η Αγιά Σοφιά θα παραμείνει προσβάσιμη χωρίς εμπόδια.

«Η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας είναι ένας τόπος βαθιάς πνευματικής σημασίας για διαφορετικούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Για περισσότερα από τρία τέταρτα ενός αιώνα, η τουρκική πολιτική διατήρησε αυτό το σεβαστό κτίριο ως μουσείο, αλλά ο πρόεδρος Ερντογάν υπέγραψε σήμερα ένα διάταγμα που καταργεί αυτό το μουσειακό καθεστώς και το μετατρέπει σε τζαμί.

«Καταδικάζουμε έντονα την απόφαση του προέδρου Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Σε διαφορετικά σημεία της ιστορίας της, η Αγία Σοφία χρησίμευσε ως τόπος λατρείας για μουσουλμάνους και χριστιανούς, και για δεκαετίες υπήρξε ένα εξαιρετικό και φιλόξενο κέντρο για ανθρώπους όλων των θρησκειών. Η κίνηση του Ερντογάν σήμερα είναι μια μεγάλη προσβολή για τους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο που βλέπουν στην Αγία Σοφία ως λαμπερό φως και σεβαστό ιερό χώρο.

«Αυτή η μετατροπή του καθεστώτος της είναι άσκοπα διχαστική σε μια εποχή που χρειαζόμαστε περισσότερες, όχι λιγότερες, προσπάθειες για την οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ Ισλάμ και Χριστιανισμού. Προτρέπουμε έντονα τον Ερντογάν να ανακαλέσει αυτήν την απόφαση και να διαφυλάξει την αξιοσημείωτη κληρονομιά της Αγίας Σοφίας, διατηρώντας την ως ένα θρησκευτικά ουδέτερο μουσείο για ανθρώπους όλων των θρησκειών και πολιτισμών που μπορούν να επισκεφθούν και να γιορτάσουν την κοινή μας παγκόσμια κληρονομιά».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Παλαιότερα άρθρα: