Άμεση Δράση: Η υπηρεσία με την μεγαλύτερη κοινωνική προσφορά

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Νικήτας

Χθες Δευτέρα έτυχε να βρισκόμαστε στη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής, την πλέον νευραλγική διεύθυνση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Είναι η υπηρεσία που δέχεται χιλιάδες κλήσεις πάσης φύσεως όλο το 24ωρο και πραγματικά η κοινωνική της προσφορά είναι απεριόριστη. Από προπομπές ασθενοφόρων μέχρι αστυνομικές επεμβάσεις σε διάφορα περιστατικά η Άμεση Δράση αποτελεί την κορυφαία αστυνομική υπηρεσία που βρίσκεται δίπλα στον συνάνθρωπο. Το αποψινό βράδυ μας βρίσκει να κινούμαστε με τα περιπολικά στο κέντρο της Αθήνας. Η έκρηξη έλαβε χώρα στις 3:35 τα ξημερώματα ενώ είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα στο «Βήμα» και στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στις 2.51. Ένας άνδρας ανέφερε για τοποθέτηση βόμβας και για έκρηξη εντός 40 λεπτών. Ο άνδρας είπε με αλλοιωμένη τη χροιά της φωνής του: «Έχει τοποθετηθεί βόμβα στο κτήριο του ΣΕΒ στην οδό Ξενοφώντος. Θα γίνει έκρηξη σε 40 λεπτά. Δεν είναι φάρσα».

Εκείνη τη στιγμή βρισκόμασταν στη πλατεία Θεάτρου έχοντας εντοπίσει δύο κλεμμένα δίκυκλα (ήταν η τρίτη εύρεση κλεμμένου για απόψε) μαζί με τους αστυνομικούς Κόκκαλη Θωμά, Ψύρρα Στέργιο, Κυριακαράκο Παναγιώτη και Φαναριώτη Δημήτρη. Σε λιγότερο από 3 λεπτά φτάσαμε στη συμβολή των οδών Ξενοφώντος και Φιλελλήνων. Τα παλικάρια της Άμεσης Δράσης κατάφεραν σε ελάχιστο χρόνο να εκκενώσουν το σημείο και να ασφαλίσουν τον χώρο ώστε να αποφευχθεί και ο παραμικρός τραυματισμός. Στις 3.35 σημειώθηκε η ισχυρή έκρηξη. Όλα ήταν υπό έλεγχο υπό τις οδηγίες και τον συντονισμό του Επόπτη Ανθυπαστυνόμου Μανουρά Γεώργιου που αμέσως έσπευσε στο σημείο.

Όμως ιδιαιτέρως θετική εντύπωση μας προκάλεσε το γεγονός πως παρότι άγρια χαράματα στο σημείο έφτασε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής Ταξίαρχος Τσίγκος Βασίλειος. Η παρουσία του λειτουργεί καταλυτικά για το ηθικό των αστυνομικών. Ένας ανώτερος αξιωματικός με ιδιαίτερη αγάπη για την υπηρεσία, που κάθε βράδυ βρίσκεται στους δρόμους της πρωτεύουσας δίπλα στα παιδιά του όπως χαρακτηρίζει τους αστυνομικούς που υπηρετούν Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής. Συμπαραστέκεται στα προβλήματα τους και φροντίζει κάθε φορά για το καλύτερο.

Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής Ταξίαρχος Τσίγκος Βασίλειος από την εποχή που ανέλαβε κατάφερε να εκσυγχρονίσει με υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό την θρυλική ομάδα «Ζ» που δυστυχώς μέχρι τότε τελούσε υπό καθεστώς παραμέλησης. Πλέον η ομάδα «Ζ» με προϊστάμενο τον Πέτρο Αθανάσατο, Αστυνόμο Α’ βιώνει μια από τις καλύτερες εποχές εν συγκρίσει με τα προηγούμενα χρόνια.

Τέλος ιδιαίτερη μνεία οφείλουμε στον Αστυνόμο Β’ Καλογερόπουλο Χρήστο και στον Υπαστυνόμο Α’ Καρρά Ηλία που βρίσκονταν απόψε ως Β’ αλλαγή στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ συντονίζοντας την επιχείρηση. Το κέντρο επιχειρήσεων της άμεσης δράσης μαζί με το τηλεφωνικό κέντρο αποτελεί την καρδιά της ΓΑΔΑ.

Καθημερινά οι αστυνομικοί της άμεσης δράσης βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στην μάχη κατά του εγκλήματος και είναι έτοιμοι ανά πάσα ώρα και στιγμή να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του πολίτη.

Παλαιότερα άρθρα: