Άμεση ενεργοποίηση αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος στη Ν. Κορέα

Διαβάστε επίσης

Άμεση ενεργοποίηση αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος στη Ν. Κορέα

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιταχύνουν την ανάπτυξη του αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στη Νότια Κορέα, δεδομένου του ρυθμού των πυραυλικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας, και οι συστοιχίες πυραύλων θα τοποθετηθούν εκεί “το συντομότερο δυνατόν”, σύμφωνα με δήλωση κορυφαίου διπλωμάτη των ΗΠΑ για την Ανατολική Ασία.

Ο Daniel Russel, Υφυπουργός Εξωτερικών για την Ανατολική Ασία, είπε επίσης στο πλαίσιο συνεδρίασης του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τους διεθνείς εταίρους, μεταξύ των οποίων και η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αποκόψουν τη Βόρεια Κορέα από πρόσβαση στις διεθνείς τραπεζικές υποδομές, έπειτα και από τις πρόσφατες δοκιμές πυρηνικών πυραύλων.

Ο Russel ανέφερε στην υποεπιτροπή του Κογκρέσου για την Ασία ότι ο καθορισμός της χρονικής στιγμής της εγκατάστασης του συστήματος Terminal High Altitude έγκειται στη δικαιοδοσία του Πενταγώνου. Εντούτοις πρόσθεσε: «Λαμβάνοντας υπόψη την επιτάχυνση του ρυθμού των πυραυλικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας, έχουμε την πρόθεση να αναπτύξουμε το αντιπυραυλικό μας σύστημα με ταχεία διαδικασία, θα έλεγα δε, το συντομότερο δυνατόν».

Ερωτηθείς εάν η εγκατάσταση του συστήματος αποτελεί ήδη μια “έτοιμη συμφωνία”, ο Russel απάντησε καταφατικά. Αυτό που επίσης είχε υπογραμμίσει σε πρότερη δήλωσή του στα ΜΜΕ είναι ότι η ενεργοποίηση του THAAD είναι αδιαπραγμάτευτη, στη βάση της συμφωνίας με τον ΟΗΕ για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στη Β. Κορέα, λόγω της πέμπτης πυρηνικής της δοκιμής.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο διοικητής Gary Ross, δήλωσε ότι η ανάπτυξη του THAAD θα πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατό», αν και αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Η Κίνα, της οποίας η πλήρης υποστήριξη θεωρείται ευρέως ως ζωτικής σημασίας για την επιβολή κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα για να είναι αποτελεσματική, είναι κατηγορηματικά αντίθετη με την εγκατάσταση του THAAD και ορισμένοι ειδικοί αμφιβάλλουν αν θα πρέπει να είναι μέρος των συζητήσεων σχετικά με τα νέα μέτρα που θα επιβάλουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Russel υποστήριξε ότι η Κίνα μοιράζεται τις ανησυχίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ και το τελευταίο διάστημα έχει σημειωθεί μια τεράστια βελτίωση στη συνεργασία μεταξύ Κίνας-ΗΠΑ σχετικά με τις κυρώσεις, ακόμη και αν υπάρχουν πολλά περισσότερα που το Πεκίνο χρειάζεται να κάνει ακόμη.

Ερωτηθείς αν εξεταζόταν το ενδεχόμενο να περιοριστεί η πρόσβαση της Βόρειας Κορέας σε υπηρεσίες τραπεζικών συναλλαγών, όπως είναι το σύστημα SWIFT, ο Russel απάντησε: «Είμαστε σε συζητήσεις με τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ, για την σύσφιξη της εφαρμογής των κυρώσεων και της πίεσης, και ιδιαιτέρως την απομόνωση της Βόρειας Κορέας από το διεθνές τραπεζικό σύστημα».

Ο Russel κατέληξε λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έχουν εργαστεί για να ανακόψουν τις ροές εσόδων από τον άνθρακα και τους εργαζόμενους υπηκόους της στο εξωτερικό, ενώ εξετάζουν το ενδεχόμενο περαιτέρω κοινής δράσης.

Πηγή: Reuters

Παλαιότερα άρθρα: