Αμφίπολη: Το ΚΑΣ ενέκρινε τις μελέτες για την αποκατάσταση του ταφικού μνημείου

Διαβάστε επίσης

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) άναψε το πράσινο φως για την έναρξη των εργασιών προστασίας και αποκατάστασης της Αμφίπολης. Κατά την χθεσινή συνεδρίασή του εγκρίθηκε τόσο η Γεωτεχνική όσο και η Στατική Μελέτη για την προστασία του Ταφικού Μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου. Οι εργασίες αυτές αποτελούν την απαραίτητη προετοιμασία πριν την έναρξη του βασικού έργου για την αποκατάσταση του σημαντικού μνημείου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την γεωτεχνική μελέτη, θα αποκατασταθεί χωματουργικά η περιοχή γύρω από τον Τύμβο ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί η στατικότητά του μέσω επίχωσης και στεγάνωσης που θα το προστατεύει από όμβρια ύδατα. Επιπλέον η στατική μελέτη στοχεύει στην περιγραφή των αναστηλωτικών επεμβάσεων και των μέτρων προστασίας, τα οποία σε αλληλεπίδραση με τα μέτρα της γεωτεχνικής μελέτης, θα φέρουν το μνημείο σε κατάσταση ασφαλείας με τη διατήρηση ελάχιστων εσωτερικών στερεωτικών διατάξεων

Όπως, εξάλλου, είχε δηλώσει η υπουργός Πολιτισμού αι Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αμφίπολη πριν από λίγες ημέρες, σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό, η πρώτη φάση εργασιών στερέωσης και αποκατάστασής του μνημειακού συνόλου αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου αφού προηγουμένως έχει αρχίσει η διαδικασία δημοπράτησης των έργων που προβλέπουν οι μελέτες.

Παλαιότερα άρθρα: