Αναδίπλωση Ερντογάν – «Παγώνουν» οι έρευνες του Oruc Reis

Διαβάστε επίσης

Η Τουρκία αναβάλλει τις «σεισμικές έρευνες» στην ανατολική Μεσόγειο, με απόφαση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μία κίνηση που ερμηνεύεται ως τακτική αναδίπλωση. Μιλώντας στο CNN Turk, ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ανακοίνωσε ότι οι έρευνες αναβάλλονται έως ότου γίνουν διαβουλεύσεις με την ελληνική πλευρά.

«Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: “Ας ακολουθήσουμε μια εποικοδομητική προσέγγιση και ας τις σταματήσουμε για λίγο” (σ.σ. τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο». Σύμφωνα με πληροφορίες το Oruc Reis έχει ήδη δέσει στο λιμάνι της Αττάλειας. Ο Καλίμ, χαρακτήρισε «υπερβολικά» ρεπορτάζ όπως αυτό της Bild για αποφυγή στρατιωτικής σύρραξης «την τελευταία στιγμή», αλλά παραδέχτηκε πως η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ συνέβαλε δημιουργικά.

«Είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε χωρίς όρους και προϋποθέσεις», είπε ο Καλίμ προτείνοντας στις περιοχές που υπάρχει διαφωνία οι δράσεις να γίνονται από κοινού. Η επίμαχη NAVTEΧ δέσμευε «παράνομα», σύμφωνα με την Αθήνα, περιοχή πάνω στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η NAVTEX λήγει στις 2 Αυγούστου αλλά μετά την σημερινή αναβολή δεν αναμένεται η διεξαγωγή οποιασδήποτε έρευνας από την τουρκική πλευρά μέσα στις επόμενες ημέρες.

Παλαιότερα άρθρα: