Ανάκαμψη στην Ιταλία με έκρηξη στεγαστικών δανείων

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Ως ουσιαστική ένδειξη οικονομικής ανάκαμψης στη γείτονα θεωρείται η έκρηξη στη ζήτηση στεγαστικών δανείων, σύμφωνα με καταγραφές της Ιταλικής Ένωσης Τραπεζών (Abi). Για αύξηση της τάξης του 86,1%, κάνει λόγο η εφημερίδα Corriere della Sera.

Τους πρώτους οκτώ μήνες του 2015 αυξήθηκαν κατά 15,9% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 οι χρηματοδοτήσεις προς τους επιχειρηματίες, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

Συγκεκριμένα, το πρώτο οκτάμηνο του έτους 78 ιταλικές μεγάλες τράπεζες, που αντιπροσωπεύουν το 80% της αγοράς, αύξησαν κατά 15,9% τις χρηματοδοτήσεις προς τους Ιταλούς επιχειρηματίες.

Από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Αύγουστο του 2015 χορηγήθηκαν στεγαστικά δάνεια συνολικού ύψους 28,920 δισ. ευρώ, ενώ κατά την ίδια περίοδο του 2014 το ανάλογο ποσό δεν ξεπερνούσε τα 15,543 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών, ποσοστό 48,3%, τους πρώτους οκτώ μήνες του χρόνου επέλεξαν στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, μεταδίδει το Βήμα.

Με το άνοιγμα της κάνουλας της ρευστότητας, η Ιταλική οικονομία εμφάνισε περισσότερες επενδύσεις, χωρίς την εφαρμογή υπερβολικής απορρύθμισης της αγοράς. Πρόκειται για ένα απλό παράδειγμα ώθησης της οικονομίας μέσα από τη διευκόλυνση δανεισμού και της κυκλοφορίας χρήματος. Στην Ελλάδα οι έμποροι, επαγγελματίες και επιχειρηματίες πληρώνουν ακόμη ακριβά τα capital controls στα οποία μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την επιθετική της στάση την περίοδο του δημοψηφίσματος. Φυσικά πολιτικές ευθύνες δεν πρόκειται να αναλάβουν, ωστόσο θα μπορούσαν αντ’ αυτού να δείξουν κατανόηση στις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση.

Παλαιότερα άρθρα: