Ανεργία: Πέφτει στην Ευρώπη, στην Ελλάδα παραμένει σταθερή

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα τα στοιχεία της Eurostat που αφορούν τα επίπεδα της ανεργίας σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η ανεργία στην Ελλάδα παραμένει σταθερή στο 25,8% σύμφωνα με τα στοιχεία του Νοεμβρίου του 2014, επίπεδα ίδια με εκείνα του προηγούμενου μήνα.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία εμφανίζει την ανεργία της Ευρωζώνης στα χαμηλότερα επίπεδα τριετίας. Τον Ιανουάριο του 2015 η ανεργία ήταν στο 11,2% έχοντας μειωθεί κατά 0,1% από τον προηγούμενο μήνα.

Αναφορικά με τα συνολικότερα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση η ανεργία ήταν τον Ιανουάριο, στο 9,8% έχοντας σημειώσει μείωση κατά 0,1% από τον προηγούμενο μήνα αλλά αρκετά μεγαλύτερη μείωση από τον προηγούμενο χρόνο.

Αυτή τη στιγμή με τα δεδομένα του Ιανουαρίου 2015, στην ΕΕ οι άνεργοι είναι 23,8 εκατομμύρια και στην ευρωζώνη 18,06.

Η Ελλάδα παραμένει στην κορυφή της λίστας σύμφωνα με στοιχεία του Νοεμβρίου, στο 23,4% με την Ισπανία (23,4%) και την Κύπρο (16,1%) να ακολουθούν στις αμέσως επόμενες θέσεις. Σύμφωνα με την ελληνική ανεργία η γυναίκες κατέχουν τα πρωτεία με 29% σε αντίθεση με τους άντρες που βρίσκονται στο 23%. Στο επίπεδο ανάλυσης των ηλικιών, το ποσοστό ανεργίας στους νέους (<25) βρίσκεται στο θλιβερό επίπεδο του 50,6% τον Νοέμβριο χωρίς κάποια αλλαγή από τον προηγούμενο μήνα. Χωρίς να μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σε νέους, καταγράφονται στη Γερμανία, την Αυστρία και τη Δανία, ενώ τα υψηλότερα πρώτα στην Ισπανία, μετά στην Ελλάδα και ακολουθούν Κροατία και Ιταλία.

Παλαιότερα άρθρα: