Ανήσυχοι οι σεισμολόγοι στην Κωνσταντινούπολη: “Έρχεται σεισμός 7 Ρίχτερ”

Διαβάστε επίσης

Στη θάλασσα του Μαρμαρά, μόλις 8 χλμ μακριά από το κέντρο της Κωνσταντινούπολης, αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο επόμενος, μεγάλος σεισμός, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Geophysical Research Letters.

Σύμφωνα με το news247.gr, ερευνητές του ΜΙΤ και διαφόρων τουρκικών ιδρυμάτων, ανάμεσά τους το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και το Παρατηρητήριο του Καντίλι, ανέλυσαν δεδομένα από 100 δέκτες GPS που μετρούν τις μετατοπίσεις του ρήγματος τα τελευταία 20 χρόνια. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι ο επόμενος μεγάλος σεισμός στο Βόρειο Ρήγμα της Ανατολίας, είναι πιθανό να συμβεί στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Η ανάλυση έδειξε ότι το μεγαλύτερο μέρος του Βόρειου Ρήγματος της Ανατολίας μετατοπίζεται οριζόντια κατά 25 χιλιοστά το χρόνο. Η μετατόπιση αυτή συμβαίνει είτε ομαλά και αθόρυβα, όταν οι δύο πλευρές του ρήγματος γλιστρούν η μία δίπλα στην άλλη, ή στη διάρκεια σεισμών, οπότε η ενέργεια του ρήγματος εκτονώνεται απότομα.
Τις τελευταίες δεκαετίες, συσσωρευμένη ενέργεια έχει εκτονωθεί σε μια σειρά σεισμών-ντόμινο από τα ανατολικά προς τα δυτικά -ο τελευταίος εκδηλώθηκε το 1999 στη Νικομήδεια, στα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης.

Όμως στη θάλασσα του Μαρμαρά η μετατόπιση είναι μικρότερη από την αναμενόμενη. Ο βυθός θα έπρεπε να είχε μετακινηθεί κατά 2,4 έως 3,0 μέτρα, κάτι που δεν έχει συμβεί. Τα πετρώματα στις δύο πλευρές του ρήγματος έχουν κολλήσει και αυτό συσσωρεύει ενέργεια που θα αναζητήσει εκτόνωση.

Η συσσωρευμένη ενέργεια θα μπορούσε θεωρητικά να εκτονωθεί σε μια σειρά πολλών ασθενών σεισμών, ωστόσο οι ερευνητές θεωρούν πιθανότερο το ενδεχόμενο ενός ισχυρού σεισμού, μεγέθους της τάξης των 7 βαθμών.

Το πότε θα χτυπήσει ο Εγκέλαδος παραμένει βέβαια άγνωστο, ενώ ένας τέτοιος σεισμός δεν μπορεί παρά να προκαλούσε εκτεταμένες ζημιές στην Κωνσταντινούπολη, όπου “πολλά κτήρια είναι παλιά και δεν πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές”.

H μελέτη ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις υποψίες πολλών επιστημόνων ότι η Κωνσταντινούπολη θα είναι το επίκεντρο του επόμενου μεγάλου σεισμού στην περιοχή, αναφέρουν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους.

Σημειώνεται ότι τo Βόρειο Ρήγμα της Ανατολίας, μια από τις πιο σεισμογόνες περιοχές του πλανήτη, είναι το όριο που χωρίζει την Ευρασιατική τεκτονική πλάκα από την πλάκα της Ανατολίας, η οποία περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της Εγγύς Ανατολής.

Παλαιότερα άρθρα: