Ανοίγουν δουλειές στα Βαλκάνια οι Αζέροι

Διαβάστε επίσης

Τα Βαλκάνια μπήκαν για καλά στο επενδυτικό στόχαστρο του Αζερμπαϊτζάν, όχι μόνο για επενδύσεις στην ενέργεια, αλλά και στις υπηρεσίες. Μετά τον Ελληνικό ΔΕΣΦΑ που περιέρχεται στην αζέρικη κρατική εταιρεία πετρελαίου Socar, τον αγωγό ΤΑΡ στον οποίο επίσης συμμετέχει με 20%, η ίδια εταιρεία, που και αυτή είναι το «μακρύ χέρι» του Προέδρου Αλίγιεφ, βάζει γερά πόδι και στο Μαυροβούνιο.

Στη μικρή χώρα των δυτικών Βαλκανίων με την αλματώδη τουριστική ανάπτυξη, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, η Socar θα επενδύσει γύρω στα 500 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη τουριστικού συγκροτήματος υψηλών απαιτήσεων και δύο μαρινών στο παραθαλάσσιο και πανέμορφο Κοτόρ. Για την ανάθεση του έργου, η κυβέρνηση του Μίλο Ντουκάνοβιτς είχε προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό τον οποίο κέρδισε θυγατρική της Socar, η οποία είχε ήδη διασφαλίσει την ένταξη του συγκροτήματος σε διεθνή αλυσίδα διαχείρισης τουριστικών συγκροτημάτων.

Συμπτωματικά, λίγο πριν υποβληθούν οι προσφορές, τον περασμένο Μάιο, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Μαυροβούνιο. Και επειδή σε αμφότερες τις χώρες «συμφέρον» είναι ό,τι αποφασίζουν οι αρχηγοί του κράτους, το «ντιλ» φαίνεται ότι έκλεισε από τότε.

Δεν μάθαμε αν αυτό περιλαμβάνει και τα ενεργειακά. Ωστόσο, το Μαυροβούνιο είναι από τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων που θα τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν που θα μεταφέρει ο αγωγός ΤΑΡ. Συγκεκριμένα Αλβανία, Μαυροβούνιο, Κροατία και Βοσνία έχουν συμφωνήσει στην κατασκευή κλάδου του αγωγού ΤΑΡ που ξεκινάει από την Αλβανία και θα διατρέχει τις χώρες.

Ανοίγουν δουλειές δηλαδή.

Παλαιότερα άρθρα: