Το πρώτο μπακάλικο χωρίς προσωπικό – Πώς εξυπηρετούνται οι πελάτες (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαβάστε επίσης

Το πρώτο κατάστημα-μίνι μάρκετ που παραμένει ανοιχτό κάθε μέρα, 24 ώρες το 24ωρο, χωρίς υπαλλήλους και χωρίς ποτέ να έχει ουρά στο ταμείο είναι γεγονός και βρίσκεται στη μικρή πόλη Βίκεν στη Σουηδία.

Πρόκειται για το πρώτο κατάστημα που ανοίγει τις πόρτες του στους πελάτες του, με τη βοήθεια μιας εφαρμογής που μπορεί να κατεβάσει ο κάθε πελάτης στο κινητό του, γρήγορα και εύκολα. Έτσι μπορεί να επισκέπτεται το μίνι μάρκετ όποια ώρα και μέρα θελήσει. Όσο για το λογαριασμό, πηγαίνει στο σπίτι τους στο τέλος του μήνα.

Η ιδέα γι’ αυτό το πρωτοποριακό μαγαζί ήρθε στον Ρόμπερτ Ίλγιασον ένα βράδυ που έσπασε το τελευταίο βάζο βρεφικής τροφής για το μωρό του και αναγκάστηκε να οδηγήσει 20 λεπτά μέχρι το πλησιέστερο σουπερμάρκετ. Τώρα πια, ο 39χρονος δεν χρειάζεται να τρέχει, καθώς εγκαινίασε στην μικρή πόλη του Βίκεν ένα μίνι – μάρκετ χωρίς προσωπικό.

Οι πελάτες απλώς κατεβάζουν στο τηλέφωνό τους μια εφαρμογή με την οποία ανοίγουν την πόρτα του καταστήματος οποιαδήποτε ώρα του 24ώρου. Η ίδια εφαρμογή χρησιμοποιεί την κάμερα του κινητού για να σαρώσει τους γραμμωτούς κώδικες των προϊόντων που μπαίνουν στο καλάθι. Μια φορά το μήνα, οι πελάτες λαμβάνουν στο σπίτι τους τον λογαριασμό, τον οποίο μπορούν να πληρώσουν ηλεκτρονικά.

Ο Ίλγιασον, προγραμματιστής στο επάγγελμα, ανεφοδιάζει το κατάστημα με βασικά είδη όπως γάλα, ψωμί και βρεφικές πάνες. Δεν πουλά αλκοόλ ή άλλα προϊόντα που θα μπορούσαν να προσελκύσουν κλέφτες, αν και το κατάστημα διαθέτει κάμερες παρακολούθησης και σύστημα συναγερμού που ενημερώνει τον ιδιοκτήτη όταν η πόρτα παραβιαστεί ή μείνει ανοιχτή για πάνω από οκτώ δευτερόλεπτα.

«Μένω κοντά και αν χρειαστεί μπορώ να τρέξω κρατώντας λοστό», λέει γελώντας ο Ίλγιασον. Από τα εγκαίνια του καταστήματος τον Ιανουάριο, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Ο μαγαζάτορας πιστεύει τώρα ότι η τεχνολογία θα επιτρέψει στα μικρομάγαζα να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό των μεγάλων σουπερμάρκετ, πολλά από τα οποία βρίσκονται σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων από το Βίκεν των 4.200 κατοίκων.

«Φιλοδοξώ να επεκτείνω την ιδέα μου και σε άλλα χωριά και κωμοπόλεις. Είναι απίστευτο που δεν το είχε σκεφτεί κανείς μέχρι σήμερα» λέει. Εκτός του ό,τι παραμένει μονίμως «ανοιχτό», το μη επανδρωμένο μπακάλικο προσφέρει και ένα άλλο πλεονέκτημα: δεν έχει ποτέ ουρά στο ταμείο.

Παλαιότερα άρθρα: