Αντιδράσεις για την κηδεία με στρατιωτικές τιμές των καταδρομέων στο πραξικόπημα κατά του Μακάριου

Διαβάστε επίσης

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της Κυπριακής Κυβέρνησης να αποκαταστήσει του καταδρομείς που σκοτώθηκαν στις 15 Ιουλίου 1974 μετέχοντας στο πραξικόπημα εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Σήμερα τελέστηκε η κηδεία τους παρουσία του υπουργού εσωτερικών Σ. Χάσικου με την απόδοση στρατιωτικών τιμών.

Πρόκειται για τους Ανθυπολοχαγό Αντώνη Παντοπώλη, Λοχία Νέαρχο Ανηλιάδη, Λοχία Κωνσταντίνο Καψάλη, Δεκανέα Διονύσιο Παπαπέτρου, Δεκανέα Θεόδωρο Χατζηπαναγιώτου, Υποδεκανέα Βαρνάβα Παπαβαρνάβα, τους καταδρομείς Θωμά Κάρκα, Ανδρέα Μιλτιάδου, Κοσμά Νικολάου, Αντώνη Παρτζίλη και Μιχαήλ Σαββάκη και τον στρατιώτη Κώστα Νεοκλέους, τα οστά των οποίων ευρίσκονταν σε ομαδικό τάφο σε νεκροταφείο στη Λευκωσία και ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα με DΝΑ.

Στο επικήδειο ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος είπε ότι οι 12 «ατύχησαν να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία σε λάθος χρόνο και υπήρξαν θύματα, τελικά, γεγονότων και καταστάσεων, που άλλοι δημιούργησαν», διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται συγκεκριμένα στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και την επίθεση η οποία διενεργήθηκε, τότε, εναντίον του Προεδρικού Μεγάρου.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Δημοκρατικών Αντιστασιακών εξέφρασε αποτροπιασμό για «την απόφαση της Κυβέρνησης να αποδώσει πολιτειακές και στρατιωτικές τιμές στους καταδρομείς που σκοτώθηκαν στις 15 Ιουλίου 1974 όταν επιτέθηκαν κατά του Προεδρικού Μεγάρου για να δολοφονήσουν τον Πρόεδρο Μακάριο.

Σε ανακοίνωση του για το θέμα ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι η επίκληση της «διατεταγμένης αποστολής» δεν δίνει συγχωροχάρτι και δικαίωμα σε κανένα να δαφνοστεφανώνει με στρατιωτικά αγήματα αυτούς που κατέλυσαν την Δημοκρατία.

Παλαιότερα άρθρα: