Αντικαπνιστικός νόμος: Η Αρχή Διαφάνειας βάζει τέλος στα «παραθυράκια»

Διαβάστε επίσης

Κανένα «παράθυρο» παράκαμψης του αντικαπνιστικού νόμου, όπως είναι οι λέσχες καπνιστών, δεν θα γίνει αποδεκτό, είναι το μήνυμα που στέλνει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Μόλις λίγες ημέρες μετά την προσφυγή του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ) κατά του αντικαπνιστικού νόμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, άνοιξε, εκ νέου, ο διάλογος για τις λέσχες καπνιστών.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΚΕΔΙ, μετά τη ψήφιση του αντικαπνιστικού νόμου έχουν υποβληθεί τουλάχιστον 2.000 αιτήσεις για λέσχες καπνιστών. Κατά το ίδιο σωματείο, μέχρι τα τέλη του μήνα στη χώρα θα λειτουργήσουν περί τις 40 με 50 λέσχες καπνιστών, σε μια προσπάθεια να παρακάμψουν τις αυστηρές διατάξεις του αντικαπνιστικού νόμου.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) δείχνει αποφασισμένη να επιβάλλει την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου στο ακέραιο και ήδη βεβαίωσε τα πρώτα «τσουχτερά» πρόστιμα για σχετικές παραβάσεις.

Αντικαπνιστικός νόμος: Ανοίγει ο δρόμος για τριπλά πρόστιμα

Δεν είναι όμως ο αντικαπνιστικός νόμος και τα πρόστιμα που προβλέπει η μόνη «απειλή» για τους καταστηματάρχες που παρανομούν. Με αφορμή τους ελέγχους για τον αντικαπνιστικό νόμο ξεσκεπάζονται και άλλου τύπου αδικήματα και παραβάσεις. Οι έλεγχοι θα είναι ολιστικοί και συχνά θα επιφέρουν τριπλά πρόστιμα.

Τι σημαίνει αυτό; Τα κλιμάκια που πραγματοποιούν τους ελέγχους για τον αντικαπνιστικό νόμο είναι μικτά. Η συνήθης σύνθεση είναι να αποτελούνται από ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και της Οικονομικής Αστυνομίας, ενώ οι έλεγχοι που θα πραγματοποιούν θα είναι ολιστικοί. Εν ολίγοις, στην περίπτωση μιας λέσχης καπνιστών, δηλαδή ενός χώρου που δεν προσφέρει φαγητό και ποτό, πώς θα σερβιριστεί ο πελάτης; Τι απόδειξη θα “κόβεται”; Θα δείξουν στην Οικονομική Αστυνομία χειρόγραφο συνδρομής μέλους; Το ίδιο θα ισχύει αν, για παράδειγμα, υπάρχει αδήλωτο και ανασφάλιστο προσωπικό. Σε αυτή την περίπτωση θα αναλαμβάνει το ΣΕΠΕ. Οι ίδιες υπηρεσίες θα είναι επίσης σε άμεση επαφή με το Υγειονομικό.

Παλαιότερα άρθρα: