Αντιπαράθεση στη Βουλή για το κοινωνικό μέρισμα και τις καταστροφές στη Δ. Αττική

Διαβάστε επίσης

Εν αναμονή της τροπολογίας για την έκτακτη ενίσχυση για τους πλημμυροπαθείς, οι βουλευτές συζητούν και ψηφίζουν σήμερα, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το νομοσχέδιο για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Με την έναρξη της συνεδρίασης, τα κόμματα ζήτησαν από την κυβέρνηση να φέρει εγκαίρως την τροπολογία για την έκτακτη ενίσχυση των πλημμυροπαθών, προκειμένου να έχουν τον χρόνο να τη μελετήσουν και να τη συζητήσουν. Όπως εξήγησε η παριστάμενη υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, η τροπολογία θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα σε λίγες ώρες και πάντως μέσα στο μεσημέρι.

Η μεγάλη καταστροφή στη Δυτική Αττική αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των παρεμβάσεων, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σφυροκοπούν κυβέρνηση και Περιφέρεια για εγκληματική ολιγωρία και την κυβερνητική πλειοψηφία να μιλάει για ένα διαχρονικό έγκλημα με την προτροπή του παλαιού κομματικού συστήματος.   «Φταίει η Περιφέρεια λένε και η Δούρου για τα τουλάχιστον 40 χρόνια ανομίας; Για το μπάζωμα των χειμάρρων και την αποψίλωση των δασών με την κάλυψη -όχι με το αζημίωτο- και την προτροπή παλιού πολιτικού συστήματος;» σχολίασε, στην αρχή της ομιλίας του, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η συντριπτική πλειοψηφία το ψηφίζει, αν και πέρυσι τέτοιες ημέρες, «Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ και τα ΜΜΕ τους, είχαν βγει στα κάγκελα, και όχι μόνο εντός αλλά και εκτός της χώρας, αφού παρακαλούσαν την τρόικα να επέμβει». «Βάστα Γερούν φώναζαν και εκλιπαρούσαν. Εισέπραξαν τη χλεύη και την αγανάκτηση του κόσμου και αναγκάστηκαν να δείξουν ότι πιστεύουν έστω και εκ των υστέρων ότι συμφωνούν» πρόσθεσε.

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι σήμερα μοιράζονται 1,4 δισ. ευρώ σε περίπου 3.500.000 ανθρώπους που έχουν πληγεί πληγεί περισσότερο από την κρίση. «Δεν είναι απλώς ένα βοήθημα προς αυτούς. Απορρέει από την ιδεολογία μας, από την ψυχή της Αριστεράς, που και εντός μνημονίου, δείχνει και συνεχίζει και θα συνεχίσει την ταξική μεροληψία στους μη έχοντες» τόνισε.   «Eίναι ηθική υποχρέωση του πολιτικού συστήματος να δώσει απαντήσεις στα ερωτηματικά που εγείρονται για τις ευθύνες που πρέπει να καταλογιστούν» επισήμανε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης.

«Είχαν προβλεφθεί, ναι ή όχι, ακραία καιρικά φαινόμενα; Και τι έκανε και ποια μέτρα πήρε η Πολιτική Προστασία; Μετά τις φωτιές του όρους Πατέρα, η Περιφέρεια πήρε μέτρα για την κατάσταση που διαμορφώθηκε; Τα ρέματα ποιανού είναι αρμοδιότητα; Καθαρίστηκαν φέτος; Ποιες ενέργειες έκανε η Περιφέρεια για την αντιπλημμυρική θωράκιση;» διερωτήθηκε.   Αναφορικά με το κοινωνικό μέρισμα, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε πως είναι προϊόν υπερφορολόγησης και ολέθριων εισφορών, αλλά η ΝΔ θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. «Πέρυσι η ΝΔ δεν καταψήφισε το μέρισμα. Η ΝΔ ψήφισε “παρών” διότι είπε ότι πρέπει να δοθεί με στοχευμένο και δίκαιο τρόπο, με εισοδηματικά κριτήρια.

Γιατί αποδείχθηκε ότι το πήραν βουλευτές το μέρισμα και άτομα με εισοδηματική επιφάνεια», είπε ο κ. Βρούτσης και χαρακτήρισε «ταπεινωτική την επιστολή του υπουργού Οικονομικών που ζητούσε συγνώμη από τους θεσμούς και έλεγε πως δεν θα το ξανακάνει».   «Βεβαίως και το ένα ευρώ να πάει στους αδύναμους. Αυτή είναι η φιλοσοφία της ΝΔ. Διαφοροποιούμαστε, όμως, στο σκοτεινό πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, για τη φτωχοποίηση των Ελλήνων και την πολιτική επιδομάτων, με σκοπό να εξαρτήσει πελατειακά έναν κόσμο καθημαγμένο», κατέληξε ο βουλευτής της ΝΔ.

Παλαιότερα άρθρα: