Αντώνης Σαμαράς: Πολιτικός πολιτισμός και η στρατηγική για την επόμενη μέρα

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Σήμερα μία από τις πιο σοβαρές συντηρητικές εφημερίδες της χώρας, η ΕΣΤΙΑ έχει πρωτοσέλιδο τίτλο: «Η κεντροδεξιά απέτυχε να φέρει ευημερία». Δεν μπορούμε παρά να υποβάλλουμε τα σέβη μας σε μια εφημερίδα που είναι συνδεδεμένη με ένα ιδεολογικό και πολιτικό χώρο παραδοσιακά αλλά βλέποντας τα αποτελέσματα της προηγούμενης κυβέρνησης και στο επίπεδο των αποτελεσμάτων της διακυβέρνησης, αλλά και στη γνώμη του κόσμου όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές, κάνει αυτή τη σημαντική παρατήρηση. Η εφημερίδα αποφεύγει να μπει στην παγίδα των άλλων εφημερίδων που είτε σπεύδουν να γίνουν ξαφνικά «φίλοι» του νέου πρωθυπουργού τον οποίο μέχρι εχθές δαιμονοποιούσαν, ή των εφημερίδων εκείνων που συνεχίζουν να χτυπούν επικοινωνιακά τον πρωθυπουργό για ζητήματα άσχετα με την επερχόμενη διακυβέρνησή του, όπως το «σκάνδαλο» του πολιτικού όρκου.

Φαίνεται, όμως πως ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν είχε το επίπεδο εκείνο του πολιτικού πολιτισμού που θα του επέτρεπε να περιμένει για να χαιρετήσει τον διάδοχό του στο μέγαρο Μαξίμου, πόσο μάλλον δε να του κάνει μια σύντομη έστω ενημέρωση για τα πολύ σοβαρά ζητήματα που είναι ανοιχτά και περιμένουν τη νέα κυβέρνηση να καταπιαστεί με αυτά άμεσα. Μάλιστα έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι σκόπιμα οι ρεπόρτερ που καλύπτουν τη Νέα Δημοκρατία, είχαν ενημερωθεί ότι η υποδοχή θα γίνει κανονικά όπως είθισται, ώστε το συμβάν να μη συζητηθεί καθόλου πριν αναπάντεχα ο Τσίπρας ανέβει τα σκαλιά του Μεγάρου χωρίς να τον περιμένει κανείς στην είσοδο.

Είναι σίγουρα και το προσωπικό στοιχείο που παίζει ρόλο. Ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε μια στρατηγική ακραίας πόλωσης που δεν του βγήκε και πιθανόν να το θεώρησε ως προσωπική ταπείνωση να είναι εκεί για να δώσει τα κλειδιά του γραφείου του στον Τσίπρα. Όμως αυτό για το οποίο είμαι βέβαιος είναι ότι αυτό που σήμερα απασχολεί το Σαμαρά πρωτίστως είναι η μάχη που θα ακολουθήσει στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και το κεφάλι που θα σηκώσει η καραμανλική πτέριγα. Ενώ λοιπόν είναι αρκετά έμπειρος για να γνωρίζει ότι αυτή η συμπεριφορά τον κάνει αντιπαθή ενώ βοηθά τον φιλικό και ενωτικό Τσίπρα να κερδίζει ακόμη μεγαλύτερο έδαφος στη συμπάθια των πολιτών, επιλέγει σκόπιμα τη στρατηγική της συνεχούς πόλωσης ώστε την πρώτη αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία θεωρεί βέβαιη να την καρπωθεί ο ίδιος προσωπικά και να επανεδραιώσει την επιρροή του στο κόμμα.

Παλαιότερα άρθρα: