Ανώτερα στελέχη του Isis σκοτώνονται σε βομβαρδισμό

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Οκτώ ανώτερα στελέχη του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν μετά από μια αεροπορική επιδρομή, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους σε μια πόλη στο δυτικό Ιράκ. Εντούτοις, ο πρωταρχικός στόχος και ηγέτης της ομάδας Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι δεν φαίνεται να βρίσκεται ανάμεσά τους, σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής αλλά και πηγές του τοπικού νοσοκομείου.

Το Ιράκ είπε την Κυριακή ότι η Πολεμική του Αεροπορία είχε βομβαρδίσει τη συνάντηση καθώς και ένα κομβόι που μετέφερε τον Μπαγκάντι προκειμένου να παρευρεθεί εκεί και ο ίδιος. Αναφέρθηκε όμως ότι ο Μπαγκάντι απομακρύνθηκε με συνοδεία σε άγνωστη κατάσταση. Η ανακοίνωση του ιρακινού στρατού ήταν η τελευταία ανεπιβεβαίωτη πληροφορία του ενδεχόμενου θανάτου ή τραυματισμού του Μπαγκντάντι, ο οποίος έχει επιζήσει μετά από ένα χρόνο αεροπορικών επιδρομών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και πολύπλευρων πολέμων στις δύο χώρες, από τότε που οι δυνάμεις του σάρωσαν όλο το βόρειο Ιράκ και ο ίδιος αυτοανακηρύχθηκε χαλίφης όλων των μουσουλμάνων.

Μια ιστοσελίδα που δημοσιεύει τις δηλώσεις του Ισλαμικού Κράτους ανέφερε πως οι «φήμες» ότι μια αεροπορική επιδρομή στόχευσε τον Μπαγκάντι ήταν ψευδείς.

Ένας στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, μιλώντας υπό το καθεστώς ανωνυμίας, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν απτές ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες ο Μπαγκάντι σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε.

«Η ιρακινή αεροπορία βομβάρδισε το κομβόι του τρομοκράτη Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, ενώ πήγαινε στην Καράμπλα προκειμένου να συναντήσει τους διοικητές του Daesh (ή ISIS ή ISIL ή Ισλαμικό Κράτος)», ανέφερε ο ιρακινός στρατός σε μια σχετική δήλωση.
«Η θέση της συνάντησης βομβαρδίστηκε επίσης και πολλοί από τους ηγέτες της ομάδας σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν. Η τύχη του δολοφόνου αλ-Μπαγκντάντι παραμένει άγνωστη, ενώ φέρεται να φυγαδεύτηκε με όχημα. Η κατάσταση της υγείας του εξακολουθεί να είναι ασαφής», δήλωσε ο στρατός.

Πηγές του νοσοκομείου και κάτοικοι δήλωσαν συγκεκριμένα, ότι οι εν λόγω αεροπορικές επιδρομές έπληξαν δύο σπίτια και σκότωσαν οκτώ ανώτερους τοπικούς διοικητές της αστυνομικής δύναμης του Ισλαμικού Κράτους.

Οι οπαδοί του Ισλαμικού Κράτους ανήρτησαν στο Twitter δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες, ακόμη και αν είχε σκοτωθεί ο Μπαγκντάντι, το αποκαλούμενο από εκείνον χαλιφάτο που εκτείνεται σε ευρείες περιοχές του Ιράκ και της Συρίας θα επιβίωνε.

Ο Μπαγκάντι έχει παρακινήσει ακτιβιστές από όλο τον κόσμο, που ενθαρρύνονται από τις στρατιωτικές του επιτυχίες και τους στόχους για τον εκ νέου σχεδιασμό του χάρτη της Μέσης Ανατολής και τη δημιουργία ενός αυτοδιάθετου χαλιφάτου.

Οι επιτυχίες του ανάγκασαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να συμμετάσχουν εκ νέου σε αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ ενάντια στους μαχητές του, τρία χρόνια μετά από την αποδέσμευσή τους και τις δαπανηρές επιχειρήσεις τους εκεί.

Πηγή
Reuters

Παλαιότερα άρθρα: