Απαγόρευση στο Facebook για τους τρανσέξουαλ με ψευδώνυμα

Διαβάστε επίσης

Παρά τις πιέσεις και τις χιλιάδες υπογραφές που συγκεντρώθηκαν, το Facebook αρνήθηκε τελικά να επιτρέψει σε ντραγκ κουίν, τραβεστί και τρανσέξουαλ να χρησιμοποιούν ψευδώνυμα αντί τα πραγματικά τους ονόματα στα προφίλ τους. Οι θιγόμενοι όμως δεν πτοούνται και συνεχίζουν τη συλλογή υπογραφών.

Σε συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωποι του Facebook με μια ομάδα ντραγκ κουίν στο Σαν Φρανσίσκο, η εταιρεία επέμεινε ότι οι χρήστες πρέπει να χρησιμοποιούν στα προφίλ τους τα πραγματικά και όχι τα καλλιτεχνικά ονόματά τους.

Η ανωνυμία, υποστηρίζει η εταιρεία στον δικτυακό τόπο της, μπορεί να ενθαρρύνει τις παρενοχλήσεις και τα μηνύματα μίσους.

Όπως μεταδίδουν “tanea” διαφορετική γνώμη έχουν ωστόσο οι 31.000 χρήστες που έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής αίτημα στο Change.org, προκειμένου να αλλάξει η Facebook την πολιτική των πραγματικών ονομάτων.

«Παρόλο που τα ονόματά μας δεν είναι τα “νόμιμα” ονόματα με τα οποία γεννηθήκαμε, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητάς μας, τόσο για την προσωπικότητά μας όσο και για τις κοινότητες όπου ζούμε. Αυτά είναι τα ονόματα με τα οποία είμαστε γνωστές και αποκαλούμε η μία την άλλη και τους εαυτούς μας» γράφει η Ολίβια ΛαΓκαρς που ξεκίνησε τη συλλογή υπογραφών.

Θα πρέπει εξάλλου να σημειωθεί ότι η Facebook κάνει εξαιρέσεις στην πολιτική των πραγματικών ονομάτων για ορισμένες διασημότητες. Το 2012, για παράδειγμα, οι New York Times ανέφεραν ότι η Lady Gaga εμφανίζεται στο προφίλ της με το καλλιτεχνικό της όνομα και όχι με το πραγματικό «Στέφανι Τζερμανότας».

Η Facebook υποστηρίζει τώρα ότι «όσοι επιθυμούν να χρησιμοποιούν κάποιο εναλλακτικό όνομα έχουν στη διάθεσή τους αρκετές εναλλακτικές επιλογές, όπως το να αναγράφουν ένα ψευδώνυμο κάτω από το πραγματικό τους όνομα στο προφίλ τους, ή να δημιουργήσουν μια Σελίδα ειδικά για την εναλλακτική περσόνα τους».

Οι «Σελίδες» του Facebook είναι μια υπηρεσία που χρησιμοποιείται κυρίως από διασημότητες, και επιτρέπει στους χρήστες να δηλώσουν ότι τους «αρέσει» το συγκεκριμένο πρόσωπο χωρίς να γίνουν «φίλοι» του.

Οι ντραγκ κουίν επισημαίνουν ωστόσο ότι οι Σελίδες είναι δύσκολα προσβάσιμες μέσω της λειτουργίας αναζήτησης, εκτός αν ο κάτοχος πληρώσει τη Facebook για να τον διαφημίσει.

Η τελευταία εξέλιξη στην υπόθεση ήρθε την Κυριακή, όταν η Washington Post δημοσίευσε επιστολή μιας αμφισεξουαλικής κοπέλας με τίτλο «Αγαπητό Facebook: Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους η πολιτική των πραγματικών ονομάτων βλάπτει τους ανθρώπους σαν εμένα».

Παλαιότερα άρθρα: