Απαράδεκτος Γιούνκερ αμφισβητεί ανοιχτά την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο.

Διαβάστε επίσης

«Θα τσακωνόμαστε για 10 χιλιόμετρα θαλάσσιου πλάτους στο Αιγαίο;»

Απίστευτη δήλωση Γιούνκερ προκαλεί σάλο τις τελευταίες ώρες στον ελληνικό πολιτικό κόσμο. Με παρέμβασή του ο πρόεδρος της Κομισιόν, αμφισβήτησε εντόνως την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και έβαλε ζητήματα που αποτελούν casus belli (αιτία κήρυξης πολέμου) για την Ελλάδα.

«Τα εσωτερικά σύνορα πρέπει να μείνουν ανοιχτά. Και αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι τα εσωτερικά σύνορα θα παραμείνουν ανοιχτά – και αυτό ήταν πολύ μεγάλο επίτευγμα για την Ευρώπη – πρέπει να φυλάξουμε καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα. Τώρα λένε όλοι ότι πρέπει να φυλαχθούν πιο αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα. Πάνω σε αυτό εργαζόμαστε, αλλά είναι πιο δύσκολο από ό,τι φαντάζεται κανείς», ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν και προσέθεσε:

«Είχα π.χ. προτείνει και αντιμετώπισα μεγάλες αντιδράσεις, Έλληνες και Τούρκοι να διαθέσουν μια κοινή ακτοφυλακή μεταξύ της Τουρκίας και των ελληνικών νησιών. Οι Τούρκοι συμφωνούν, οι Έλληνες όχι. Πού ζούμε; Το θέμα είναι ότι πρέπει να τσακωνόμαστε τώρα για 10 χιλιόμετρα θαλάσσιου πλάτους, ποιος είναι πού και για ποιο πράγμα αρμόδιος ή να σώσουμε ανθρώπινες ζωές; Μερικές φορές μιλάμε μακριά από τα πραγματικά θέματα της ζωής».

Για τον Γιούνκερ είναι μακριά από τα πραγματικά θέματα της ζωής σε ποιον ανήκει το αιγαίο, όπως ήταν και άλλα αντίστοιχα όταν ξεκίναγαν τον πόλεμο στη Συρία.

Τόνισε επίσης ότι «Χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερο προσωπικό εκεί όπου υπάρχει ανάγκη. Αυτό το επιπλέον ευρωπαϊκό προσωπικό βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο κέντρο των νησιών, αντί σε κοινή προσπάθεια να διασφαλίσει τις ακτές. Δεν μπορείς να εξηγήσεις σε κανέναν γιατί ακόμη και τώρα, μετά από όλες αυτές τις προσπάθειες, αυτά τα 10 χλμ θαλάσσιου μήκους μεταξύ της Τουρκίας και της Λέσβου είναι ακόμη ένας τάφος», ανέφερε.

Δεν μπορούν να εξηγήσουν εκείνοι, γιατί ευθύνονται για αυτούς τους θανάτους. Η εξήγηση όμως είναι πολύ απλή και αφορά την επιλογή της Ευρώπης να δείξει το ανθρωπιστικό της πρόσωπο μόνο σε εκείνους που επεβίωσαν του πνιγμού και μπήκαν στον ευρωπαϊκό χώρο και δεν στήνει ασφαλείς διόδους μέσα από τις οποίες θα περνούν οι πρόσφυγες με κανονικό εισιτήριο, αποδυναμώνοντας έτσι και το δουλεμπόριο.

Στο προσφυγικό πάντως τόνισε ότι στηρίζει σθεναρά τη Μέρκελ και έκανε λόγο για «τρομερή επίδοση». Αν αυτό το πρόβλημα δεν ελεγχθεί, «τότε η ΕΕ θα αποτύχει. Είναι θέμα επιβίωσης για το σύνολο της ηπείρου για αυτό πρέπει να συνεισφέρουν όλοι – και δεν το κάνουν», σημειώνει.

Παλαιότερα άρθρα: