Απειλές του ISIS κατά της Ελλάδας. Πόση βαρύτητα έχουν;

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Είναι λογικό να έχει προκληθεί σοβαρή ανησυχία μετά από το βίντεο του ISIS που για πρώτη φορά κάνει σαφή αναφορά στην Ελλάδα ως εχθρό του Ισλαμικού Κράτους. Η Ελλάδα παρουσιάζεται ως μέρος της «συμμαχίας του Διαβόλου» την Ελλάδα με την ελληνική σημαία να φιγουράρει ανάμεσα σε άλλες 60 στις οποίες συμπεριλαμβάνονται από τα Σκόπια μέχρι την Αυστραλία.

Ωστόσο είναι σημαντικό να εξεταστεί πόση βαρύτητα έχουν αυτές οι απειλές. «Υπάρχει μία συμμαχία δαιμόνων, στην οποία είναι το Ιράν, η Τουρκία, αλλά και η Ρωσία». «Εμείς προσκυνάμε μόνο τον Αλλάχ. Αμερική, υποστηρίζεις ότι έχεις τον καλύτερο στρατό στην Ιστορία. Μπορεί να είναι αριθμητικά και από άποψης όπλων, αλλά οι στρατιώτες σου δεν έχουν τη βούληση και την αποφασιστικότητα, είναι ακόμη τρομαγμένοι από τις ήττες σε Αφγανιστάν και Ιράκ. Επιστρέφουν νεκροί ή με τάσεις αυτοκτονίας και πάνω από 6.500 τον χρόνο αυτοκτονούν», αναφέρει ο ομιλών.

Πρόκειται για άλλο ένα από τα πολλά βίντεο που στόχο έχουν κυρίως την προπαγάνδα ανάμεσα σε μουσουλμάνους από όλον τον κόσμο και δεν συνιστούν πραγματικά μία απειλή ή προαναγγελία τρομοκρατικών χτυπημάτων. Ωστόσο, οι συνέπειες που αυτά τα βίντεο μπορεί να έχουν δεν είναι εύκολο να εκτιμηθούν. Η πιθανότητα ύπαρξης θυλάκων μέσα σε μουσουλμανικές κοινότητες στην Αθήνα που μπορεί να είναι φυτώρια ισλαμιστών δεν μπορεί να απορριφθεί. Επίσης μέσα από τις μεταναστευτικές ροές είναι πιθανόν να μεταβαίνουν άνθρωποι του ISIS, οι οποίοι δεν έρχονται εδώ προκειμένου να κάνουν ένα τρομοκρατικό χτύπημα αλλά περισσότερο για να στρατολογήσουν και να «αφυπνίσουν συνειδήσεις».

Υπό αυτή την έννοια δεν είναι απίθανο να δούμε και τρομοκρατικά χτυπήματα σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη αν και σίγουρα προτεραιότητα δίνεται από το Ισλαμικό Κράτος σε πιο δυνατές χώρες προκειμένου να πληγεί το στάτους και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Παλαιότερα άρθρα: