Από 11.000 σε 2.200 μειώνει το μισθό της η Podemos-δήμαρχος της Βαρκελώνης

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Σε μία κίνηση πολιτικού συμβολισμού προχωρά η νέα δήμαρχος της Βαρκελώνης, από τις πρώτες μέρες της εκλογής της. Η Άντα Κολάου, σκέφτεται να μειώσει το μισθό του δημάρχου στα 2.200 ευρώ μηνιαίως, από τα 11.000 ευρώ που παίρνει ο νυν δήμαρχος της πόλης.

Ο σκοπός της είναι να δείξει πως το πολιτικό προσωπικό των Pοdemos και των συνεργαζόμενων αριστερών δυνάμεων στην Ισπανία, φέρει άλλο ήθος από το παλαιότερο πολιτικό σκηνικό. Άλλωστε το προεκλογικό σύνθημα της εκστρατείας της ήταν «Έφτασε η ώρα να κερδίσουν εκείνοι που ποτέ δεν κερδίζουν»

Στους ίδιους σχεδιασμούς περιλαμβάνεται η εξασφάλιση δωρεάν μετακίνησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς για όσους είναι κάτω των 16 ετών, η μετατροπή ακατοίκητων σπιτιών σε κοινωνικές κατοικίες, νέοι φόροι σε τράπεζες και επιχειρήσεις ηλεκτρισμού, μειώσεις στις τιμές του νερού, του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου και ο στόχος της δημιουργίας 2.500 θέσεων εργασίας.

Η ίδια η 41χρονη δήμαρχος ήταν μία από τους αγανακτισμένους που όρθωσαν ανάστημα απέναντι στο χρεοκοπημένο πολιτικό σκηνικό της Ισπανίας, που άλλωστε έδωσε ζωή στο κίνημα των Podemos. Είναι βέβαιο ότι στους Podemos εξετάζεται η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ με την άνοδο στις αυτοδιοικητικές εκλογές που προηγήθηκε της ανόδου του στην διακυβέρνηση της Ελλάδας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι και στην περίπτωση της Ισπανία τα πράγματα θα κυλήσουν με τον ίδιο τρόπο. Παρά την ιστορική τους νίκη σε Βαρκελώνη και Μαδρίτη, πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν τη νέα αντιπολίτευση, εκείνη των «Πολιτών» έρχεται να πάρει τον αγανακτισμένο κόσμο και να το βάλει σε μία πιο «ευρωπαική» λογική απέναντι στην κρίση.

Παλαιότερα άρθρα: