Από το Μελιγαλά στις Βρυξέλλες

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Σπύρος Μπόικος

Βγήκε λοιπόν χτες και η απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Λαϊκού Κόμματος. Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για την Σύνοδο αυτή, στην οποία ο σχεδόν έκπτωτος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, είχε δηλώσει από το βήμα της Βουλής ότι θα συμμετάσχει με σκοπό να βοηθήσει τη χώρα. Τί λέει λοιπόν η ανακοίνωση (την οποία, χάριν έμφασης, να υπενθυμίζουμε ότι προσυπογράφει ο πρώην πρωθυπουργός);

“Καλούμε τη νέα ελληνική κυβέρνηση να μη θέσει σε κίνδυνο την οικονομική πρόοδο που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκειας της ηγεσίας του Αντώνη Σαμαρά. Οι θυσίες που έγιναν από τον ελληνικό λαό δεν μπορούν να τεθούν σε κίνδυνο μέσω μιας μονομερούς συμπεριφοράς. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας πρέπει να σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις που έγιναν από την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση. Η Ευρώπη είναι έτοιμη να βοηθήσει τον ελληνικό λαό να ξεπεράσει τα οικονομικά του προβλήματα. Καλούμε τον πρωθυπουργό Τσίπρα να μην σταθεί εμπόδιο στην βοήθεια προς τους πολίτες της Ελλάδας.”

Την Τρίτη το βράδυ όπως όλοι ξέρουμε, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωνε από το βήμα της Βουλής ότι θα βοηθήσει την προσπάθεια της νέας κυβέρνησης και ότι προτίθεται να πάει στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμπαρασταθεί στην προσπάθεια της χώρας. Το ανακοινωθέν του Λαϊκού Κόμματος είναι ξεκάθαρο ως προς το τί εννοεί βοήθεια ο πρώην πρωθυπουργός. Βοήθεια για την Ελλάδα είναι, παρά την ξεκάθαρη θέληση του ελληνικού λαού να ξεφορτωθεί κυριολεκτικά τους υπαίτιους των δυστυχιών και των δεινών που τον έπληξαν την τελευταία πενταετία, να συνεχιστεί η ίδια πολιτική.

Σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα η Κυβέρνηση παραδίδει μαθήματα ομοψυχίας, ενότητας και προσπαθεί ουσιαστικά να διαλύσει το κλίμα ανασφάλειας και φόβου που κυριαρχούσε τα τελευταία χρόνια και υπεύθυνοι για αυτό πρωτίστως ήταν οι προηγούμενοι κυβερνώντες. Όπως δείχνουν και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνει ένα τεράστιο ποσοστό του ελληνικού λαού, αρκετά μεγαλύτερο από το ποσοστό που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Γενάρη. Η διαπραγμάτευση για το χρέος φυσικά είναι κομβικό σημείο του προγράμματος αυτού. Πέρα από τα πολιτικά συνθήματα, όντως ο ελληνικός λαός έχει αρχίσει να επανακτά την αξιοπρέπεια του και αυτό είναι εμφανές παντού, στο δρόμο, τις λαϊκές αγορές, την Πλατεία Συντάγματος την Τετάρτη το βράδυ. Για να είναι εμφανές βέβαια πρέπει κανείς να μπορεί να δει.

Ο Αντώνης Σαμαράς όμως έχει πάψει να βλέπει. Δεν βλέπει ότι το κόμμα του θέλει να αλλάξει αρχηγό. Αρνείται να δει ότι, ακόμη και εκείνο το τμήμα του ελληνικού λαού που τον στήριξε στις προ-προηγούμενες εκλογές του έχει γυρίσει την πλάτη. Δεν θέλει να δει ότι η κοντόφθαλμη, ξενόδουλη και καταστροφική πολιτική που ακολούθησε αποκαλύφθηκε πλήρως στα μάτια του ελληνικού λαού τη στιγμή που έγιναν γνωστές οι μεθοδεύσεις της τελευταίας στιγμής προκειμένου να υποθηκεύσει την αποτυχία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, απειλώντας να βάλει τη χώρα σε τεράστιες περιπέτειες. Αδυνατεί να δει ότι δεν δικαιούται δια να ομιλεί περί παρατάσεων που ο ίδιος απέρριψε.

Μετά την εκστρατεία φόβου που εξαπέλυσε προεκλογικά τώρα έχει ονειρώξεις εμφυλίου, ονειρεύεται στρατηγούς που, αλά Πινοσέτ, θα κλείσουν την “αριστερή παρένθεση”, όπως ονομάζει το αποτέλεσμα της λαϊκής βούλησης της 25ης Γενάρη. Σαν τους πάλαι ποτέ ρωμαίους αυτοκράτορες του φυράματος του Νέρωνα, του Καλιγούλα κλπ προτιμά να βυθίσει τη χώρα στο πολιτικό χάος και την οικονομική καταστροφή και επιμένει, χωρίς ίχνος μεταμέλειας, να εμπαίζει ανοιχτά τον ελληνικό λαό από το κοινοβούλιο, δηλώνοντας ότι δήθεν θα πάει στις Βρυξέλλες για να βοηθήσει τη χώρα.

Ευτυχώς ο άνθρωπος αυτός δεν βρίσκεται πια στο τιμόνι της χώρας. Ο λαός αποφάσισε ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι καλύτερα να πάψει να ασχολείται με τα κοινά. Την ντροπή που προκαλεί σε κάθε δημοκράτη πολίτη το γεγονός ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν εκλεγμένος πρωθυπουργός μιας ευρωπαϊκής χώρας θα τη σβήσει η κοινή προσπάθεια για την υπέρβαση της κρίσης. Ας έχει όμως ο καθένας στο νου ότι οι εξτρεμιστές των μνημοσύνων του Μελιγάλα, όπως ο εν λόγω κύριος, δεν αποτελούν καλούς πρέσβεις της χώρας στις Βρυξέλλες. Αντίθετα, όπως μας συνήθισε ιστορικά η συσπειρωμένη γύρω της πηγάδας παράταξη, αποτελούν προδότες της χώρας, του λαού της και βιαστές της πολιτικής του βούλησης.

Παλαιότερα άρθρα: